Ден на траур е обявен в община Мъглиж след взрвива в цех за патрони и пиротехнически изделия, при който загина мъж, а две жени бяха тежко ранени в петък. Пострадалите все още се борят за живота си в "Пирогов".

Огледите на мястото на взрива ще продължат и утре.

Беше оповестено и името на загиналия при инцидента - 45-годишният Веселин Турлаков от Казанлък. По думите на брат му, той бил в предприятието от месец. Преди това се занимавал с готварство.

"Беше по чужбина, реши, че ще е по-добре тук, ама...", каза още мъжът.

Загиналият е работил сам в помещение на машина, която пресова пиротехническото вещество в сигнални ракети, които се изстрелват от газов пистолет и се продават свободно в оръжейните магазини.

По-рано в събота главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира, че вероятно трагедията е причинена от производствена грешка.

„Пиротехнически състав, който не е взривоопасно вещество - то гори, но не може да се взриви, по обясненние на собствниците. Ще се опитам да цитирам по памет собствениците - подобна техника се използва от 1000 години и това е първият инцидент”, заяви зам.-директорът на Иснпекцията по труда в Стара Загора Йордан Йорданов.

„Специална квалификация за този вид дейност не е необходима. Инстуктаж и обучение трябва да са преминали и всички работници”, допълни Йорданов.

Дали инструктажът е бил реален, или само по документи, тепърва предстои да стане ясно.

24 часа след взрива все още достъпът до цеха е блокиран. За пораженията разказва само властта.

„Трябва да ви кажа, че пораженията не са чак толкова големи в сравнение с това, което сме виждали”, коментира зам.-областният управител на Стара Загора Мануил Манев.

И днес собственикът на взривения цех не вдигаше телефона си. Според властиет той бил много загрижен за случилото се.

Работниците от взривения цех са пуснати в отпуск. За сега не е ясно кога и дали производството ще бъде подновено.