След шумни обвинения, тлъсти гаранции и уличаване в т.нар. „фармацевтичен октопод”, делото срещу съсобствениците на „Медийна група България Холдинг” Огнян Донев и Любомир Павлов се сгромоляса и е прекратено с постановление на Софийската градска прокуратура от 7 март тази година.

Двамата бяха обвинени в пране на пари и документна измама през юни 2012 г., след като бившият им съдружник Христо Грозев подаде сигнал срещу тях. Той твърдеше, Павлов е прехвърлил дялове на Донев, като така е изхвърлил от управлението на дружеството самия Грозев, заедно с чуждестранните им съдружници Карл фон Хабсбург и Даниел Руц.

На Любомир Павлов бе повдигнато и обвинение за използване на фалшив документ заради това, че е декларирал пред Агенцията по вписвания неверни факти. Собствениците на вестниците „Труд”, „24 часа” и „168 часа” бяха привлечени като обвиняеми с постановление на следователя Петьо Петров, който от вчера е назначен за шеф на Столичното следствие със заповед на градския прокурор на София Николай Кокинов. Дяловете на Павлов и Донев в медийната група бяха запорирани.

В мотивите за прекратяването на делото прокурорът от Софийската градска прокуратура Д. Младенов пише, че няма доказателства обвиняемите да са извършил престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност.

„Ако се анализира конкретно кой от съдружниците лично или чрез контролирани от тях дружества каква част от сумата е осигурил за покупката на „МГБ-холдинг”, се установява, че това разпределение на дяловете е справедливо и пропорционално на разпределените финансови средства – всичките с кредитен произход”, пише прокурор Младенов.

Оказва се, че на 15 януари Христо Грозев е депозирал молба, с която се отрича, че той и неговите съдружници са ощетени от Любомир Павлов и дори прилага сключено помежду им споразумение.

Според прокурор Младенов „в случая се касае за усложнени отношения между съдружници. Очевидно е имало скрити уговорки, като всеки от тях се е опитвал да извлече максимална изгода за себе си.”

СГП смята, че няма пункт от обвиненията, по който да има доказателства срещу Донев и Павлов. Гаранциите им ще бъдат върнати, запорите са вдигнати, а двамата вече спокойно могат да напускат страната. Постановлението подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Бившата главна редакторка на в. “24 часа” Венелина Гочева стана изпълнителен директор на холдинга. В началото на годината се появи информация, че Любомир Павлов и Огнян Донев са продали вестниците си на банкерката Петя Славова. Според слуховете това била цената на свободата им и изчистването на съдебното им минало и настояще.

На една от многобройните пресконференции по време на масираните атаки срещу двамата съдружници, Любомир Павлов загатна, че ако продаде ВАЦ-овете, делата срещу него ще секнат, но тогава заяви, че няма да го направи.