Софийски градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившия директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев-Батко от четвъртия път. Той заяви, че не се признава за виновен и не желае да дава обяснения.

Съдия Петя Крънчева, която е проверявана за забавени дела и стана шеф на наказателната колегия в СГС по предложение на Владимира Янева, по традиция закъсня за днешното заседание.

Бившият директор на пътния фонд Веселин Георгиев е подсъдим за сключването на договори с фирмите "Биндер" АД, "Инмат", и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", които са свързани с братята му Бойко и Емил Георгиеви. Според прокуратурата така държавата е ощетена с около 120 млн. лв.

Един от свидетелите, които бяха изслушани днес, беше главният одитор на Сметната палата Христо Тодоров. Той заедно с още няколко експерти започва преди години проверка за финансовото управление на Пътния фонд през цялата 2006 г.

В хода на проверката обаче излязоха публикации в медиите за злоупотреби, свързани с провеждането на обществените поръчки във фонда и по-специално с тези, спечелени от фирма "Биндер".

Тодоров си спомни, че той и екипът му са установили неспазване на изискванията на Закона за обществените поръчки и по-специално на онази разпоредба, според която трябва изпълнителите да декларират, че не са свързани с ръководството на фонда. Констатират се случаи на декларации за липса на свързаност при положение, че такава е налице, а има и случай, при който изобщо липсва такава декларация.

Бившият директор на Областно пътно управление – Сливен Костадин Костадинов пък разказа пред съда, че фирма „Биндер” е печелила обществени поръчки още в периода 2003 - 2004 г., както и през 2006 - 2007 г., когато Георгиев е бил изпълнителен директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура”.

Петя Крънчева е третият съдия от СГС, който гледа делото. Първоначално то се разглеждаше от Георги Колев, но той стана председател на Върховния административен съд и процесът трябваше да започне отново. Пое го съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради "съществени нарушения". До трето разпределение се стигна, след като Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС и така папките стигнаха до бюрото на Крънчева.

Делото ще продължи на 5 декември.