Страните от ЕС, които са изправени пред нарастващ миграционен натиск, могат да се поучат от българските усилия за охрана на външните граници на съюза, заявви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от "Прес асосиейшън" (ПА).

Агенцията припомня, че британският премиер е на посещение у нас от вчера. Днес той видя оградата, която страната ни изгради по границата си Турция.

Разкритията, че някои от парижките атентатори са влезли в ЕС през гръцките острови засили нуждата от приемане на спешни мерки за ограничаване на потока.

Великобритания вече предложи и помощ на Италия и Гърция – британски гранични полицаи ще работят заедно на колегите си в тези две страни. В България обаче подобна помощ няма да има.

"Великобритания винаги се е грижела и винаги ще се грижи за собствените си граници, ние не сме част от шенгенската зона", припомни Камерън.

"Важно е обаче Европа да има здрави външни граници и тук, в България, може да видите премиер и правителство, които са отдадени на тази цел", заяви Камерън.

"Имат да охраняват морски и сухоземни граници, и тук наистина може да се научи много - как нещата могат да се направят, ако са приоритетни. Така че ние трябва да ги подкрепяме (българите, българските власти – б.ред.) за важната работа, която имат."

Снимка: bTV

"Прес асосиейшън" припомня, че страната ни е била критикувана за отношението към мигрантите по границата, включително и от британски организации като "Оксфам", например. Припомня се и случаят с убития афганистански гражданин край Елхово.

Агенцията съобщава още и похвалата на премира Борисов, който заяви, че ще изнесе на британската делегация урок по география.

В медиите у нас пък посещението на Камерън стана известно и с фразата на Борисов "Три папи са ме галили по главата", с която той обясняваше пред британския си колега кои са папите на снимките в кабинета му.