На посещение у нас пристига британският премиер Дейвид Камерън. От съображения за сигурност, информацията за визитата е оскъдна.

Предполага се, че основна тема на посещението ще е охраната на външната граница на ЕС. Затова и се очаква Камерън да лети до Бургас, а от там да бъде прехвърлен с хеликоптер към Елхово.

Вероятно ще бъде обсъдено и военното сътрудничество - кораб на британските ВМС беше в Бургас преди две седмици, а през 2003 г. по време на операцията в Ирак от летище Сарафово оперираха самолетите цистерни на западните съюзници.

Друга от темите, които се очаква да бъдат обсъждани, са социалните придобивки на българските мигранти на острова.

От Столичната община засега нямат официално искане за спиране на движението. Ограничения ще се въвеждат поетапно по маршрута на делегацията, който се очаква да бъде от летището по „Цариградско шосе” до Министерския съвет.

Дейвид Камерън ще се срещне първо с премиера Бойко Борисов, а след това - и с президента Росен Плевнелиев. Очаква се британският премиер да посети "София Тех Парк" заедно с държавния глава.

Ето предполагаемия маршрут на делегацията на Камерън от правителствения ВИП до центъра на София:

Голяма част от придвижването на делегацията ще е в час пик. На този етап няма информация за въведени ограничения на движението, но такива ще бъдат въведени.

В Бургас Камерън вероятно ще се срещне с кмета Димитър Николов.