Децата от Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград не получават качествени грижи, установи проверка на Агенцията за закрила на детето. Инспекцията започна след репортаж на bTV за злоупотреби с публични пари.

Общо 15 деца с проблеми са настанени в институцията. Две от тях са неподвижни, приковани денонощно в леглата си.

Служители сигнализираха преди време и за лошите условия, в които се отглеждат децата – стоят на студено и в 90% от времето няма топла вода. В същото време има груби злоупотреби с евростредства, плащани са по 2 лв. за руло тоалетна хартия и 500 лв. за униформи на служителите, разказаха подателите на сигнала.

Социалното министерство обаче не видя "деца касички" във Велинград – според зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова в Центъра за настаняване няма злоупотреби с евросредства, 2 лева за руло тоалетна хартия не са давани и всъщност целият скандал бил дело на персонал, който не си върши добре работата.

Според заключенията на експертите не е осигурена безопасна среда, няма индивидуален подход за работа, назначените служители не са преминали въвеждащо обучение за работа с деца с увреждания.

Храната пък не е достатъчно здравословна и разнообразна и в еднакви количества за всички.