Децата на бежанците могат да учат в Земен или в София
Просветният министър отчете предотвратяването на политически скандал
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 1
    2
Румяна Коларова: Смените на министри са неизбежни

Просветният министър Румяна Коларова очерта пред bTV два варианта, при които децата на бежанците, не приети в село Калище, могат да посещават училище.

В обширен репортаж в първия учебен ден ви показахме, че жителите на ковачевското село изразиха  недоволството си, че смесеното им училище ще бъде посещавано от деца бежанци от близкия Национален детски екологичен комплекс.

Село Калище не иска деца бежанци в училището сиСпор и неразбирателство между жителите на селото и институциите

Родителите на 18-те ученика в училището заплашиха, че ще преместят децата си, ако бежанците влязат в класните стаи. На родителска среща те решиха да не допускат в училището деца от афганистан и сомалия.

Децата на бежанци може да посещават учебни занятия в Земен или в София,  обясни Коларова.

Според Коларова, благодарение на Министерството на образованието е предотвратен по-сериозен скандал, свързан с политизиране на случая. Вчера общинският съвет все пак прие декларация, с която иска т премахването на центъра до 30 октомври.

Министърът на образованието призова, където не желаят деца на чужденци да го обявяват по-рано, тъй като не иска да изпраща деца във враждебна среда. Коларова не скри, че е била изненадана от острата реакция в местните хора.

Според нея не отговарят на истината твърденията, че е имало заплахи да се спре училищния автобус, ако децата на бежанците не бъдат приети. Румяна Коларова посочи, че в училищите в проблемното село има само 18 ученици, в три слети паралелки. Тя посочи, че е бил изпуснат шанса училището да се съживи.

Просветният министър не смята, че незнаенето на езика ще е проблем, тъй като има деца от малцинствата, които започват училище като знаят по-малко български от тях.

  • 1
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре