Децата на бежанци от Ковачевци ще учат в София. От Министерство на образованието и науката уверяват, че предприемат всички необходими мерки за осигуряване на възможности за достъп до образование за децата на бежанци, търсещи закрила.

Днес заедно със семействата си те бяха транспортирани в Интеграционния център в „Овча купел”. Малко преди обед и петте афганистански семейства бяха преместени. На 15 септември родители от Калище заплашиха, че ще отпишат своите деца от местното училище, ако бежанците започнат да учат там. Така за децата от Афганистан беше намерено ново решение.

От Агенцията за бежанците са категорични, че неуспешният опит с 5-те афганистански семейства няма да се повтори.

Мохамед е един от седемте "нежелани" първолаци в Калище. Момчето учи български език от три месеца. Със семейството му са в България от година, в Афганистан се занимавали със земеделие.

Реджеб и дъщерите му също се местят в София. В България са от две години, а преди да избягат от Афганистан, бащата е бил часовникар. Преди два дни момичетата е трябвало да бъдат записани в 5-ти и 7-ми клас.

В същото време между местната власт в Ковачевци и Агенцията за бежанците отново прехвърчаха искри относно това чия е вината за проблема в Калище, чийто кмет е носител на значка за хуманно отношение към чужденците. БЧК няма да поиска обратно значката на кмета, защото имал предишни заслуги.

Най-вероятно 7-те първокласници от Афганистан и двете по-големи момичета ще бъдат записани в 66-то училище в столицата. От училището категорично отказаха коментар, но и сега в школото има 30-тина деца на бежанци.

Над 100 са децата в ученическа възраст са настанени в Интеграционния център в "Овча купел". Една четвърт от тях са записани в училищата наоколо. Според данните на Министерство на образованието за тази учебна година общо 97 са децата на бежанци, записани в училище. Най-голям е техният брой на територията на София-град - общо 83 деца.

От Агенцията за бежанците внасят в прокуратурата сигнал срещу кмета на община Ковачевци Васил Станимиров и няколко общински съветници. Поводът е протестът в първия учебен ден срещу записването на деца от бежански семейства в училището в село Калище. С това според агенцията Станимиров е всял нетърпимост на расова и етническа основа и е нарушил правото на децата на образование.


  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас