Деца играят в опасна сграда в "Манастирски ливади", наш екип събуди охраната
Репортаж на Емил Митев по зрителски сигнал
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    2
2111464521.jpg

Снимки на деца, които се катерят върху недовършен и на вид опасен строеж в столичния кв. „Манастирски ливади” ни бяха изпратени от зрители. Чия собственост е обектът и защо не се стопанисва?

След бърза проверка се оказа, че мястото е собственост на Национален фонд „13 века България” и се охранява.

На място екипът ни установява, че сградата е заобиколена и от ограда, в която обаче не липсват дупки, през които да се мине безпрепятствено. Екипът ни абсолютно безпроблемно успя да премине в охранявания обект.

2111464519.jpg

След кратко издирване открихме и охранителя, който се оказва, че спи. След кратък разговор екипът ни разбира, че когато охранителят установи нарушители вътре в загражденията, не вика полиция.

„Няма с тях да се разправям и им казвам да си ходят. Те са малолетни. Не мога да ги упрекна, да ги бия”, казва той пред камерата ни.

За жителите на близките блокове изоставеният строеж също е проблем.

2111464522.jpg

Купът от стомана и бетон днес е бил замислен като красива сграда през 80-те години. Подобно на резиденцията тя е трябвало да приютява българите, които се прибират от чужбина у нас.

Елитът ни зад граница така и не успява да види мястото завършено. Въпреки че с помощта на фонда са изградени обекти от национално значение като паметника на Съединението, сградата на музея „Земята и хората” и други, проектът тук е замразен.

2111464520.jpg

От фонда признават, че не знаят какво да правят със сградата. „Най-добре в такива случаи да се сложи една масивна мрежа, да се покрие целия обект, но тя ще струва половината от парите, които са нужни да го разрушим”, обяснява изпълнителният директор на фонда Митко Тодоров.

По думите му ще е най-добре ако се появи инвеститор, който да развали сградата и с помощта на фонда да се построи нещо смислено.

Окончателно решение каква е съдбата на сградата трябва да вземе Министерския съвет.

  • 4
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре