Дъждовете през последните дни повишиха значително нивата на реките. В началото на българския участък река Дунав вече надхвърля 750 см.

Опасност за крайбрежието обаче няма, съобщи кореспондентът на bTV Рени Христова.

Въпреки това във Видин реката се наблюдава денонощно.

Това ниво е нормално за сезона, увери областният управител Момчил Станков. Той каза още, че всички диги и съоръжения са в изправност и помпените станции работят.

Към момента няма информация за залети площи. При ново покачване и нива над 810 см при Видин, ще бъдат залети само отделни пътни участъци.

Готовност за реакция имат и в Лом.

Водите на реката вече излязоха на Дунавския парк. Те обаче са подпочвени и нямат нищо общо с повишението на нивото. В Лом то е почти 780 см.

„При ниво 820 см имаме готовност да обявим последната – трета степен, на готовност, така наречената „Опасност от преливане“, каза Красимир Христов, старши експерт в Община Лом.

Дигите се наблюдават денонощно от пет поста с постоянна връзка помежду си, а общината е осигурила защитата на населението.

„В момента разполагаме на склад в общината с 2000 запълнени чувала с пясък, имаме още 6000 празни чувала – около 50 т пясък“, увери Христов.

Снимка: bTV

Изграждането на временни земно-насипни диги ще започне при ниво над 850 см от западния кей на пристанището, а при покачване от 920 см дига ще бъде вдигната и на източния кей.

Повишението на река Дунав не е необичайно за сезона и не плаши местните жители.

Междувременно у нас и през следващото денонощие ще има силни валежи.

Синоптиците предупреждават за опасни дъждове в Централна и Западна България.