Обилни снеговалежи на територията на Западна България затрудняват движението в четвъртък.

Времето ще бъде облачно и още сутринта в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще завали дъжд. В северозападните райони и по високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Почти без валежи ще остане в източните райони на страната. Вятърът ще е до умерен от югоизток .

Максималните температури в повечето места ще са между 5° и 10°, в югоизточните райони с градус-два по-високи.

По Черноморието ще е предимно облачно. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 7-10°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнение на морето около 3 бала, вечерта ще се усилва.

В планините ще е облачно, с превалявания от сняг, главно в масивите от Западна и Централна България. Вятърът ще е от юг, югоизток силен, по откритите високи части до бурен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 2°.

Проблеми на пътя

Снимка: БГНЕС

Заради свлачище в Кресненското дефиле е ограничено движението по пътя Благоевград – Кресна, като трафикът е пренасочен по обходен маршрут. Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание по старото платно паралелно на главния път, призовават от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Свлачище затруднява движението при км 21 от път II-62 Кюстендил – Дупница. Трафикът се осъществява в едната лента. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Затворени за движение са проходите: „Златишки”, „Върбишки”, „Троянски”, „Петрохан” – затворен за движение на МПС над 12 т; „Твърдишки” – забранено е движението на МПС над 10 т; „Дюлински” – затворен за тежкотоварни автомобили; „Вратник” – забранено е движението на МПС над 10 т.

Опасни валежи в петък

Снимка: bTV

За следващото денонощие в южна България е в сила оранжев код за значителни количества дъжд в равнинната част, до 40-50 л/кв.м и обилен снеговалеж в планинските райони.

В останалите части от страната кодът е жълт, с предупреждения, за силни северни ветрове, снежни виелици и навявания.

Ще се образува снежна покривка. Заради обилните снеговалежи и силния вятър, очакванията са пътната обстановка да бъде усложнена.