Държавата извади целия си силов арсенал срещу контрабандата. На границата с Турция стартира мащабна операция против нелегалния внос. Акцията идва ден, след като премиерът Бойко Борисов обвини службите по границата, че работят като организирана структура за контрабанда.

Още двама митничари от „Капитан Андреево” са арестувани в четвъртък за участие в контрабанден канал. Единият от последните задържани митнически служители вече е уволняван веднъж - заради вземане на рушвети, но впоследствие съдът го връща на работа в системата.

Спецслужби и жандармерия влязоха на „Капитан Андреево” не за да ловят корумпирани митничари, а да помагат на службите по границата в борбата с контрабандния внос. Почти всеки тир на пункта бе подложен на физически конрол.

Хладилните камиони задължително преминаваха и на рентген. Шофьорите обаче останаха скептични към акцията. „Отчитане на дейност е това, нищо друго. тези служби които правят операцията, те знаят откъде идва контрабандата”, коментира шофьорът на камион Муса Калъч.

„От сутринта се казва, че ще има акция на „Капитан Андреево”. Вие ако сте - ще минете ли?”, допълни друг шофьор - Георги Георгиев.

При нормални условия на границата малка част от влизащите тирове подлежат на щателен контрол. По метода анализ на риска през ренген минават само съмнителните пратки.

Мащабната операция на МВР на граничния пункт предизвика огромно задръстване от тирове. „Има ли изобщо нещо за провераване? Просто на шофьорите им се взема акъла от чакане - 20 минути тоя камион се обработва, какво толкова има?”, недоумяваха шофьорите.

Засега не е ясно колко време спецслужбите ще стоят на границата, нито защо мащабната операция против контрабандата се ограничава само до един граничен пункт.