Държавата ще спре строежа на 16 вили до къмпинг „Юг” в залива Корал заради нарушения на еконормите. Не е ясно обаче за колко време се замразява строителството.

Проверка на място вече е установила, че проблем със застряването има. Нарушен е законът за биоразнообразието. „Министерството ще наложи принудителна мярка, което означава спиране на строежа”, коментира зам.-министърът на екологията Бойко Малинов.

Мярката е временна, но не може да се каже за колко време ще важи. Стана ясно обаче, че според картата на министерството строежът е в урбанизирана зона до къмпинг „Юг”, а не върху дюна. Строителството и разрешителното са на фирма „Инвестиционен фонд Фаворит".

„Това разрешение е за вилно селище с РЗП 1173 квадратни метра, издадено през декември 2012 г.”, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

После то било отменено, но съдът потвърдил правата на собствениците да строят през 2013 г. „Има си всички документи, които са направени, аз не мога да разбера какво в момента търсите”, заяви пред bTV управителят на фирмата инвеститор Стамо Стамов.

От министерството обявиха, че ДНСК извършва проверки на място, но двете бетонни плочи били излети върху частен приватизиран терен. „Излетите бетонни плочи не са върху дюни”, обясни Михаил Михайлов от дирекция „Национална служба за защита на природата”.

Еколозите обаче не смятат така. „Това е част от плажна ивица, дюни, било е защитена зона, извадено е в някакъв момент поради различни частни интереси”, подчерта Цветомира Данова от Сдружение „Да запазим Корал".

Заповедта за започване на строителството на 16-те вили е издадена от Община Царево само три дни преди Великденските празници, на 7-ми април. „След като е законно, значи е правилно. Това, разбира се, са постановили дори върховните съдии”, заяви кметът на Царево Георги Лапчев.

Всички дюни по българското Черноморие бяха описани в специализирани карти и планове, които Лиляна Павлова обеща да направи публични.