Държавата влезе на проверка в енергото - готово ли е за зимни аварии, така че да не останем на тъмно и студено през най-тежките месеци.

Според дружествата авариите стават най-често заради снеговалежи, бурни ветрове, паднали дървета и обледяване на проводници, особено в Северна България.

Снимка: btvnovinite.bg

Пораженията са счупени изолатори, паднали стълбове и скъсани проводници.

Снимка: btvnovinite.bg

И трите енергодружества уверяват, че са подготвени за идващата зима. Стотици екипи с автомобили ще реагират при нужда.

Енергото в Югоизточна България има 70 километра вкопани в земята кабелни линии и твърди че са по-надеждни през зимата. А в Източна България са подменени 900 стълба.

Снимка: btvnovinite.bg

Инспекцията започна от дружеството в Западна България. Трафопост в пернишкия квартал "Даскалово" е само част от серията проверки, които ще продължат до 4 октомври, а целта е да се избегнат авариите, с които се сблъскахме през изминалата тежка зима. 

„Освен проверки на място, ще проверим и просеките, които трябва да бъдат почистени, така че да гарантират, че в резултат на зимата, няма да има счупване на дървета и късане на електропроводи. Ще проверим и резервите на трите ЕРП-та”, заяви Теменужка Петкова, министър на енергетиката.

Енергото в Западна България гарантира, че тежката зима няма да се повтори. „Въпреки че сме средата на септември в основната си част сме готови за зимния сезон. Обезпечили сме екипите с необходимите материали”, посочи Виктор Станчев, от ЧЕЗ.

Дружеството е започнало и смяна на електромерните табла - за своя сметка. Държавата ще провери още дали ЕРП-тата разполагат с високопроходима техника в случай на аварии. 

От енергото в Западна България са подсигурили над 400 аварийни екипа, които да бъдат на разположение през цялата зима. 

А датите 9 и 10 януари 2017 г. ще останат в историята като дни с рекордно потребление на ток за последните 30 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Тогава при минус 20 градуса е бил регистриран абсолютен рекорд от близо 8 хиляди мегавата товар по мрежата.