Държавата обявява война на здравнонеосигурените - това става ясно от проектобюджета на Здравната каса, с който bTV разполага.

В параметрите е заложено, че Приходната агенция ще събере над 200 млн. лв. повече от предвиденото за тази година, което означава само едно - сурови мерки срещу неосигурените. Парадоксът е, че и догодина държавата ще внесе същата сума за хората, които осигурява, а според експертите, парите са много по-малко от дължимото.

Здравната вноска се запазва 8%, но е предвидено приходите да се увеличат с 221 млн. лв.

Снимка: bTV

Въпреки предвидения ръст в максималния осигурителен доход, очакваните приходи от здравни вноски говорят за решителност на държавата да се бори с неосигурените.

Парите за общопрактикуващите лекари, специалистите и лекарствата за домашно лечение, остават почти без промяна.

Повече пари ще се отпуснат за лекарства за лечение на онкологични заболявания и за болниците.

Общопрактикуващите лекари поискаха през 2015 г. да разполагат с повече пари за прегледи. Увеличение обаче не се предвижда. Има ръст на парите за лекарства и болниците, но са те по-малко от това, което сме изхарчили досега.

Човешкият облик на проблемите

Наскоро ви репортаж на bTV разказа за проблемите на единствената в България детска кардиохирургия. Заради системно недофинснсиране лекарите вече не могат да поддържат европейското ниво на клиниката. Тогава ви срещнахме с Бахри, при когото едната камера на сърцето липсва. Две седмици по-късно Бахри е здрав.

Срещнахме ви и със Славина - за 26 дни сърцето й преживяло толкова, колкото много сърца не преживяват за 100 години. „Всичко в сърцето е обърнато и по време на операцията ние трябва да възстановиме анатомичните съотношения, които Всевишният е създал на обратно”, обясни д-р Стоян Лазаров от Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации.

Когато Славина стане голяма, ще може да спортува, дори професионално. За да порасне здрава, болницата е похарчила 40 000 лв. Лечението обаче е оценено от Касата само на 14 000 лв. Това е така, защото няма клинична пътека за сърдечни операции на бебета. Тя трябваше да влезе в сила от 2015 г., но пари няма. Лекарите са отчаяни.

„Ако не се подкрепи тази клиника, за да помогнем на тези 50-70 деца, ние ще продължаваме с този дефицит и на практика ще стигнем до невъзможност да лекуваме”, обясни Изпълнителният директор на Национална кардиологична болница проф. Марио Станкев.

Тогава единствената алтернатива ще бъде лечение в чужбина - между 70 000 и 100 000 евро. „Това не е ресурс, който ще запуши друга дупка или ще реши някакъв голям проблем. Но той ще наруши една социална и медицинска справедливост”, смята хирургът д-р Стоян Лазаров.

Освен всички български деца, лекарите в болницата са спасили живота на над 1000 деца от съседните на България държави. Молят се да продължат да го правят.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец