След повече от половин година обсъждане, депутатите приеха по-високите глоби за нарушителите на пътя. В сила са и поправки, които предвиждат затвор за агресия на пътя.

Експертите обаче остават скептични за това, че само с обявени по-високи наказания пътищата ни ще станат по-безопасни.

Натискаш газта – бъркат ти в джоба    

Депутатите гласуваха днес финално, че ако шофьор превиши позволената скорост в населено място с над 50 километра в час, глобата е 700 лева. За същото нарушение извън населени места става 600 лева. Глобите обаче нямат таван и за всеки 5 км отгоре скачат с още 50 лева.

При каране в насрещното по автомагистрала или скоростен път глобата ще е 1000 лева, а книжката ще се отнема за 3 месеца. При повторно нарушение - санкцията скача на 4000 лева, а шофьорът ще остане без документи за половин година.

Година без книжка грози и шофьорите, които организират или участват в гонки. Санкцията е 3 000 лева, а при повторно нарушение глобата става 5 000 лева

Двойно по-високите глоба за скорост вече са факт и ще влязат в сила до дни.

Мярката обаче няма да има ефект, смятат експерти. „Това няма да стресне шофьорите, тъй като сме държавата с рекордна несъбираемост на глобите – 70 процента”, посочи председателят на Асоциацията на пострадалите в катастрофи Владимир Тодоров.

Без номера

КАТ ще сваля и номерата на собствениците на коли - нарушители. Ако те са пияни, дрогирани, неправоспособни или ако откажат проба. Ще се махат и двете табели. Регистрацията ще се прекратява за срок от половин до една година.

„След наказанието все едно регистрирате нов автомобил”, обясни един от вносителите на предложението – Настимир Ананиев (РБ).

Практиката с махането на номерата вече е прилагана, преди 30-на години. Прекратена е, тъй като не е дала очаквания резултат,  казва генерал Румен Миланов, който по онова време оглавява националната Пътна полиция.

Снимка: bTV

Ако нарушителите шофират чужда кола, тя ще бъде спирана от движение за до един месец, гласи още законът. Идеята за конфискация отпадна, тъй като много от колите са лизингови или служебни. Затова и 3 милиона глоби за нарушения без нарушители отлежават в КАТ. Ето защо вече собственикът ще носи отговорност. В срок той трябва да посочи кой е извършил нарушението. Ако не го направи, ще се пише на негово име.  В закона изрично е записано, че по-високите глоби влизат в сила от януари догодина.

Наказания за пътните хулигани

Днес депутатите отделиха внимание и на друг тип нарушения на пътя – саморазправата между шофьори.

За тежките престъпления, когато има пострадали, в Наказателния кодекс са разписани и по-тежки наказания. Новото е, че и за по-дребни нарушения вече ще се влиза в затвора. Например, за упорито и безпричинно свирене с клаксон по светофарите, за дрифтове по улиците, за избутването на коли от частни кортежи и за шофирането на коли с шумни гърнета. Ако ви хванат в такова нарушение и не се подчините на полицията, наказанието може да стигне до 5 години затвор.

Хулиганите ще отиват на съд бързо. За два месеца прокурорите ще могат да събират доказателствата и да пратят виновните на съд. Ще работят предимно по сигнали на граждани. 

„Не смятам, че подобни дела са от фактическа и правна сложност. В крайна сметка ще трябва да установим времето, мястото и начинът на извършване на престъплението. Което може да се случи с разпити на свидетели”, заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Адвокатите обаче се съмняват, че наказанията ще спрат агресията на пътя. „Самото наказателно производство е бавно, неефективно. Обществото остава с впечатление, че не се върши работа и то действително - да ви кажа не се вижда особен ефект, защото тук-таме има някой наказан хулиган”, смята адв. Димитър Караниколов.

Идеята за сериозни мерки обаче според тях е добра. Според шофьорите - също.

Шофьорите без книжка, хванати да карат, също ще влизат за три години в затвора, а глобите за тях са от 300 до 1000 лева.

Председателят на транспортната комисия в парламента предлага и у нас да се открие горещ телефон срещу агресията на пътя по примера на Англия. При обаждане сигналът се прехвърля д  най-близката патрулна кола. Идеята вече е обсъждана с МВР.