Общо 7,9 млрд. лв. има в частните пенсионни фондове към момента, които държавата се опитва да използва за закърпване на дупките в системата на Държавното обществено осигуряване. От тях 7,2 млрд. лв. са в универсалните фондове за най-масовата трета категория труд и малко над 700 млн. лв. са за категорийните работници, обясни в предаването „Тази сутрин” главният изпълнителен директор на Пенсионно-осигурителна компания „ДСК-Родина” Николай Марев. „Ще ни погълнат”, обобщи лаконично той.

След специална неделна среща между кабинета и синдикатите стана ясно, че правителството се готви да премахне задължителното осигуряване в частните фондове, които след време трябва да започнат да изплащат втора пенсия. В момента вноската за пенсия за хората от най-масовата - трета категория труд, е 12.8% в Държавното обществено осигуряване и 5% в частен пенсионен фонд. Предложението е тези 5 % човек сам да прецени къде да внася - в частен фонд на индивидуална сметка или в Държавното обществено осигуряване, където парите са общи. Тази преценка обаче ще може да бъде направена само веднъж в живота и връщане назад няма да има, става ясно от предложението.

Това е и най-голямото притеснение на Николай Марев – че мярката, представена от държавата като право на избор, всъщност не е избор. „Проблемът е, че веднъж направен, изборът остава необратим и веднъж щом парите са прехвърлени в НОИ, това не може повече да се провери. Прави се опит да се открехне вратата с довода, че хората са закрепостени в частните фондове”, коментира главният изпълнителен директор на пенсионно-осигурителна компания.

„Прави се опит за противопоставяне на първия стълб, който е солидарен и разходопокривен. Бюджетът на Държавното обществено осигуряване е планиран в размер на 9,6 млрд. лв. за 2015 г. Проблемите са в ДОО, защото държавата през 2015 г. трябва да плати още 5 млрд. лв., а в УПФ има пари за пълнене на дупки за година и половина, след това „И след нас потоп…”, коментира Марев и припомни случаите на национализация на частните пенсионни фондове в Унгария и Полша.

„Трудно е да се отговори дали е национализация, или не, но може да се постави въпроса защо няма тристранно споразумение, защо в един почивен ден неделя беше подписан меморандум. Решението се взема в последния момент без широка дискусия. Големият проблем е че това е отказ от реформа, така поставено”, категоричен бе Николай Марев и припомни подписания през 2010 г. меморандум между тогавашното правителство на Бойко Борисов и синдикатите с дефиниция за пенсионната възраст – 63 годни за жените и 65 години за мъжете.

„В НОИ няма трезор със сейфчета, на които пише името на всеки и когато се пенсионира, му дават от тези пари”, отбеляза Марев, припомняйки, че във втория стълб отиват 5% от парите за пенсионно осигуряване в момента.

„Не разбирам яростта, с която синдикатите защитават това решение. Има някакво задкулисие. Никой не дава обещание, че профсъюзите няма да убедят всичките си членове да се прехвърлят към НОИ, както и държавните служители”, предупреди Николай Марев.

„В едни други времена в едни институции е пишело „Трудът ви прави свободни”…”, посочи още Николай Марев.