Стогодишни кестени, които се намират на терен между улица „Цветна градина” и улица „Вежен”, са отровени умишлено. По целите дървета има дупки. В тях се е вливала киселина и така постепенно растенията изсъхнали.

Дърветата се намират на спорен терен. По-голямата част от него в момента е частна, а другата общинска. Частният терен работи като паркинг. Стопанисва го Димитър Димитров, който пръв забелязал, че има проблем. „Моментално позвъних на собственика на този имот. Той реагира нервно и каза, че него това го устройва”, казва Димитров.

Снимка: Виктория Готева

Собственик на терена е Димитър Чохаджийски. По телефона той отрече да има нещо общо.

Оказва се, че има спор за терена. Антоанета Павлова води дела от години и твърди, че  това място е зелена площ. Позовава се на документи от 1980г. Според нея ако дърветата бъдат отсечени, вече ще може да се строи.

Снимка: Виктория Готева

„В разписните листа в ДАК за този имот пише, че е градинка. Тук е в сила регулационния план от 1980г.”

Кметът на общината отрича теренът да е зелена площ. Той се позовава на новия общ устройствен план на София.

Снимка: Виктория Готева

„Има право да се строи тук.  Въпросът е с какви параметри и дали съдът ще го одобри”, заяви Любомир Дреков – кмет на район „Лозенец”.

Снимка: Виктория Готева

Той допълни, че със сигурност умъртвяването на дърветата е умишлено. На този етап не може да се докаже кой е виновен, но собственикът на терена трябва да засади нови дървета.