Повторната окупация на Софийския университет срещна предимно негативна реакция от страна на държавните мъже. Позицията им стана ясно от изказвания предимно във фейсбук.

„Подкрепям протестите на студентите срещу правителството на срамната Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака. В същото време дори не допускам, че някой би си помислил да изпрати полиция и да използва сила срещу мирно протестиращи млади хора. Не съм убеден обаче, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство”. Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Управляващите са глухи за гласа на студентите и на всички протестиращи. В ГЕРБ продължаваме да настояваме за незабавната оставка на кабинета „Орешарски“ и разпускане на Народното събрание, и призоваваме за общи опозиционни действия с позволените от закона средства. Общ национален митинг пред парламента е едно от тези възможни действия.

Понеже на територията на университетите не се прави политика, отправям призив към студентите да излъчат свои представители и още утре с колегите от партията сме готови да се срещнем в централата на ГЕРБ и да изслушаме и обсъдим техните политически искания”, допълни той.

Вериги се използват по заснежените пътища и проходи, а не за обсебване на публична държавна собственост. Това пък написа в профила си всоциалната мрежа депутатът от „Атака” Десислав Чуколов в коментар на повторната окупация на Софийския университет. Той призова главния прокурор да действа бързо.

"Ако група атакисти бяха окупирали Нов български университет, Цацаров вече щеше да раздава присъди, все едно календари раздава. Действайте ЕКСПРЕСНО, г-н Цацаров!", пише още в статуса на Чуколов.

Защо не са взети мерки за задържането на тези, които са окупирали СУ "Св.Климент Охридски", пита лидерът на "Атака" Волен Сидеров, цитиран от пресцентъра на партията. "Аз обвинявам прокуратурата и полицията в съдействие и съучастие на престъпници. Престъпленията на лицата, които в момента са окупирали Софийския университет, са следните: хулиганство, нарушение на обществения ред, самоуправство, включително престъпление срещу държавата", смята Сидеров.

"В случая полицията бездейства и това е поредния повод да поискаме оставката на министър Цветлин Йовчев, който продължава по един абсолютно антидържавнически начин да толерира престъпни действия и хулиганство в центъра на София", заявява лидерът на "Атака".

По-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира пред bTV, че подкрепя протеста за сваляне на правителството, но не би нарушил автономията на сградата на СУ. Той обаче разкритикува намеренията за изкарването на окупаторите с полиция. После Кънев отиде лично да преговаря с протестиращите в Ректората.

Там той посочи, че не одобрява присъствието на хора, които не са студенти в сградата на Алма Матер. Според него, това мнение се споделя и от повечето от преподавателите, които преди са били на страната на „Ранобудните студенти”. „Това не е адекватна форма на протест, университетът е свято място”, продължи той. Кънев уточни, че ще покани окупиралите сградата на разговор извън нея. С него беше и лидерът на СДС Божидар Лукарски.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите