Държавната агенция за национална сигурност е засякла съмнителни транзакции към България на обща стойност 1,6 млрд. евро. Това се посочва в годишния доклад на финансовото разузнаване, в който са показани схемите за пране на пари и финансиране на тероризъм.

Част от съмнителните операции разузнаването обвързва с бежанците у нас. ДАНС вижда в бежанците нова рискова група за получаване на парични потоци с неясен произход. Фокусът пада върху сигнали за съмнителни действия на лица с бежански статут от Сирия, Иран и Афганистан.

Според представители на сирийската общност обаче бежанците нямат ресурс да участват в такива схеми. „Сегашните хора, които се занимават с пране на пари, са образовани. Изключвам да използват бедните бежанци”, изтъкна Акрам Наюф от асоциация „Свободна Сирия".

Само за миналата година в България са влезли 340 млн. евро със съмнителен произход, близо половината са изтеглени на каса. Службите са получили 536 сигнала за съмнителни операции. От тях само 12 са дадени на прокуратурата. За останалите няма доказателства. „Става дума за много преводи, а това, което е спряно, е изключително ограничено”, обясни експертът по въпросите на сигурността Тихомир Безлов.

За миналата година финансовия министър е спрял 18 съмнителни операции на стойност 1,5 млн. евро. В доклада има пример с афганистанско семейство, получило само за месец 180 превода от 15 държави.

Експертите са категорични, че става дума по-скоро за традиционна арабска схема за разплащане. Случаите нарастват с нарастването на бежанците в България. Обикновено става дума за неформални трансфери от семейства по системата „хавала”, позната в Близкия Изток и Азия.

„Искате да направите превод. Отивате при посредник, давате му сумата и код от цифри. Неговият партньор в България ги получава и дава парите. Партньорите си изчистват дълговете през традиционната финансова система и това виждат в ДАНС. Подобни трансферни схеми обаче са използвани и от терористичните мрежи”, посочи Тихомир Безлов.

До момента, по искане на службите, не е отнет статута на нито един чужд гражданин.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас