В момента нямаме директна терористична заплаха за страната от тероризъм. Това стана ясно от  думите на председателя на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парламента след изслушването му на закрити врата в НС.

Писанчев посочи, че е обяснил на народните представители за операцията срещу радикалния ислям.

„Задаваха ми най-различни въпроси, най-различни мнения, противоположни. Бях обвинен в лаконичност. Мисля, че всеки имаше възможност да изкаже мнението си”, коментира той. Писанчев добави, че е направил всичко възможно да убеди депутатите за необходимостта от тази акция.

Запитан за риска от радикален ислям, Писанчев подчерта, че има опасност, защото има конфликт, който се разраства. „Има такава опасност, защото имаме конфликт, който се разраства. Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни. В момента конкретни заплахи за държавата няма”, обяви той.

По думите му, като цяло обстановката се напряга с всеки изминал момент и държавата трябва да реагира – институционално и законодателно. „ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. Нуждаем се от анализ на ситуацията и стратегия”, заяви Владимир Писанчев.

На въпрос дали е щяло да има по-голям ефект, ако операцията е била забавена, според Писанчев единствено би довела до събиране на повече доказателства. „Но мисля, че имаме достатъчно. Освен това имаме доста материал за анализ”, обясни той.

Не си дава оставката


След изслушването стана ясно, че от групата на Реформаторския Блок са поискали оставката на Писанчев, но той няма намерение да я подава.

Депутатът от РБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов заяви, че поискали оставката на Писанчев, защото не са успели да разберат дали "в България има спящи клетки на радикален ислям”.

По думите му обаче депутатите рабразбрали, че има друга спяща клетка и тя се казва ДАНС. Тази спяща клетка проспала и станалото на КТБ.

Атанасов определи изслушването като безсмислено.

ГЕРБ също са критикували работата на шефа на ДАНС. Пред журналисти председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че са критикували шефа на ДАНС, че в последната година и половина нямал никакви предложения за промяна на законодателството по сектор "Сигурност".

"Той каза, че няма какво да каже по 50 процента от въпросите, които бяха зададени на днешното заседание. Ние сме изключително обезпокоени от това, че той каза, че те наблюдавали процеси, но все пак една от основните функции е да противодейства, а не да наблюдава", заяви още Цветанов.

Депутатите от „Атака” напуснаха изслушването на шефа на ДАНС преждевременно и го обявиха за фарс. Магдалена Ташева от националистическата формация коментира, че целта на изслушването е била да се изведат основания за създаване на ислямски център в България. "Изграждането на такъв център в кв. "Малинова долина" в София е стара мечта на Бойко Борисов", каза тя. По думите ѝ шефът на ДАНС е подхвърлил тази идея пред депутатите и тя е получила подкрепата от съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Мотивът за подкрепата е бил фактът, че задържаният в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед е продукт на обучение по ислям в чужбина и ако е имало тук ислямски център, то той е щял да изучава един по-кротък и по-приемлив ислям.