Мащабна акция срещу нелегални мигранти и трафиканти на бежанци в цялата страна. Операцията извършват съвместно ДАНС и МВР.

Над 130 души бяха задържани при спецполицейската акция, която се провежда от снощи в цялата страна. Става дума за нелегални имигранти и каналджии в Бургас, Ямбол, Хасково, Пазарджик, София, Враца, Монтана и Видин.

Задържани са и 9 души, обявени за общодържавно издирване. На крак баха вдигнати също полицаите във Варна и Пловдив. Там арести нямаше, но се правеха засилени проверки на гарите.

Междувременно, близки на безследно изчезнал каналджия от София се обърнаха към bTV, за да разкажат, че го издирват вече пети ден.

В Пловдив полицейското присъствие на гарата беше засилено. Униформените бяха инструктирани да проверяват периодично кошчетата за боклук. Постовете по морската ни граница също са подсилени.

В София полицията атакува обичайните хостели в района на Женския пазар, където не спира потокът от нелегални имигранти.

Ребин от Ирак беше сред проверените. Разказва, че следи събитията във Франция. „Плача за тези хора, толкова съжалявам. Не е добре това. Това не идва от нас. Това просто е политика”, каза Ребин.

23-годишният каналджия Стоян Колев от София изчезва безследно в сряда вечерта след преследване от полицията край Калотина. В колата му имало 8 нелегални имигранти. 2-ма от тях също успяват да избягат.

Близките му се оплакаха, че полицаите ги оставили едва ли не сами да издирват Стоян.

Въпреки засилените мерки за сигурност нелегални имигранти продължават да минават през българо-турската граница. Поредната група от 34-ма нелегални беше задържана от ловна дружинка в местността Осман баир в Странджа планина.

Ловците тръгват за лов на диво прасе и се натъква на нелегалните имигранти. „Точно зад мен на 5-10 метра излезнаха така наречените мигранти, които преминават през нашата граница и съответно влизат в държавата. След като преминаха до мен аз ги респектирах със стой на място”, каза ген. Илия Илиев.

Екип на Гранична полиция пристига за 15 минути и отвежда имигрантите. Един от пътищата на трафикантите минава през местността Осман баир между селата Голямо Буково и Тракийци. Концесионерът на ловното поле многократно е подавал сигнали за имигранти.

Граничните патрули в гората следят за съмнителни лица и превозни средства.