ДАНС даде днес официална информация по случая с трафика на бежанци и конкретно за арестуваните български граждани в Австрия и Унгария.

В отговор на запитване на bTV от контраразузнаването съобщиха, че схемата за незаконно прехвърляне на мигранти от Близкия изток и Афганистан от Унгария към Австрия се извършва с товарни автомобили, закупени в България или наети в Унгария.

Част от общо задържаните петима българи са с криминални досиета. Някои от тях са действали като организатори на канала, а други като шофьори на използваните товарни автомобили.

Всички са били арестувани за кражби, а един от тях – и за каналджийство в друга европейска страна.

Днес австрийски полицаи се срещнаха с прокуратурата и обсъдиха съвместните си действия по разследването на случая. След 6 часа преговори изработиха свой общ план.

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова обяви, че част от задържаните българи живеят по принцип в България, а други имат адресна регистрация в други страни от ЕС. Тя обяви и имената им: Хасан Хасан Салех, Методи Иванов Георгиев, Цветан Георгиев Цветанов, Венцислав Борисов Тодоров, Ивайло Нелиев Стоянов.

Междувременно гъцката полиция задържа четирима българи в Солун при опит да прекарат през страната 103 сирийски граждани.

В каросерията на камион били открити бежанци, сред които имало и 19 деца. Арестите на българи в Гърция, замесени в трафик на хора са все по-чести.

Само в затвора в Комотини има 50 българи, които излежават присъди за трафик на хора.