Даниел Смилов: Няма как управляващите да си измият ръцете, че сделката за ЧЕЗ е между частни лица
Когато една сделка е нежелана от пазара, на който ще работи, тя трябва да се спре и да не се финансира, смята финансистът Емил Хърсев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 7
    7
Даниел Смилов и Емил Хърсев
Снимка: btvnovinite.bg

Няма как управляващите да си измият ръцете с извинения, че сделката за ЧЕЗ между частни лица. Политическата отговорност е на правителството, каза политологът Даниел Смилов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Тяхно трябва да е и стратегическото решение какво се случва с тази компания, отбеляза той.

По думите му премиерът Бойко Борисов е прав да вижда паралелите с 2013 г.

Нов трус заради сделката с ЧЕЗ: Борисов заподозря нов сценарий за сваляне на властта (ОБЗОР)Някой иска да повтори сценария с февруарските протести отпреди 5 години, заяви премиерът

„От една страна, имаме опит за преформатиране на политическото пространство. Текат процеси при Патриотите, БСП се патриотизира доста, ДПС се раздвижиха. Дебатите около Истанбулската конвенция показаха, че лесно може да се сглоби друго мнозинство. И това ще бъде мнозинството такова, каквото беше през 2013 г.”, подчерта политологът.

Държавата иска да влезе в ЧЕЗ-България, политическото напрежение не спада (ОБЗОР)Гинка Върбакова атакува Корнелия Нинова, от ББР видяха чешка манипулация в намесването им

Според него фактът, че по отношение на сделката правителството си е променило на няколко пъти позицията, и то драматично, показва няма някаква генерална стратегия.

„Започнахме от позиция, че това е сделка между частни страни, която се сключва по друго законодателство, след това се стигна до това, че е опит за сваляне на правителството и че е някакъв скрит преврат, а сега държавата всъщност ще има евентуално съучастие”, припомни Смилов.

Според финансиста Емил Хърсев, когато една сделка е нежелана от пазара, на който ще работи, тя трябва да се спре и да не се финансира.

„Народът не ще Гинка. Г-жа Върбакова може да е перфектен български предприемач, но това нещо не бива да продължава”, заяви той.

„Дори великият финансист Атанас Буров се е отказвал от сделката на живота си – той е искал да купи БНБ, но като е разбрал мнението на народа, е казал, че срещу народа не може и е спрял. В случая точно това могат да направят и страните по тази сделка, след което държавата може да влезе и да седне да води преговори”, коментира той. 

  • 7
    7
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре