За ЕС е важно да контролира външните си граници и в това отношение трябва да се хвърлят всички възможни усилия за контрол и мениджмънт върху външните граници. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов днес пред журналисти в съвместно изявление с генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович.

Митов отбеляза необходимостта от жестока безкомпромисна борба срещу трафикантите на хора и техните мрежи и посочи, че трябва да се обърне внимание и на политиките за репатриране.

България беше първата държава, която подписа с Турция протокол за изпълнение на договора за реадмисия между ЕС и Турция, припомни министърът, цитиран от БТА.

Днес се провежда годишната среща на Борда на Съвета за регионално сътрудничество и срещата на министрите на външните работи на страните-участнички в ПСЮИЕ.

ПСЮИЕ е автентична инициатива, родена в България, коментира Даниел Митов. Той припомни, че сред основните приоритети е била транспортната и енергийна свързаност на държавите от региона. Тази свързаност добавя стойност не само към икономическите възможности на региона, но и добавя стойност за постигане на една от основните цели на процеса - повече и по-задълбочена интеграция на държавите от Югоизточна Европа в рамките на ЕС, отбеляза министърът.

Ние стоим зад амбициите на всички държави, участващи в процеса, които имат желанието да станат част от ЕС, стоим зад техните усилия, зад желанието им за реформи, заяви той и посочи, че Европа никога няма да бъде цяла без участието на държавите от Западните Балкани в ЕС като пълноправни членки.

Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович също посочи като приоритети свързаността в областта на енергетиката и транспорта. Той подчерта и необходимостта от повишаване на конкурентоспособността, за да можем да се превърнем в регион, привлекателен за инвестиции, и да изградим обща регионална икономика, в която има висока степен на мобилност и висока заетост.

В отговор на журналистически въпрос Даниел Митов коментира, че темата с корупцията и реформата на правосъдната система е в дневния ред на страната ни от години и продължава да бъде. Извървяхме дълъг път, подобряваме нашите системи и реформираме нашите институции, каза той.

Не мога да твърдя, че не са ни нужни още стъпки за промяна в нашата съдебна система и това е съществена част от програмата на българското правителство, но ние направихме много и ще продължим да правим всичко по силите си, за да постигнем справедлива, бърза, ефективна съдебна система, декларира Даниел Митов.

Не правим това заради ЕК, а защото българските граждани го искат, отбеляза министърът. Той посочи, че едно от първите условия да се постигне икономически просперитет е да имаме независима и ефективна съдебна система.