България и българските фирми отдавна са наясно, че евентуална криза в Гърция ще доведе до това да се наложи те да преориентират износа си, или поне част от тях - и те са подготвени за това. Това обяви външният министър Даниел Митов, цитиран от БТА.

По думите му стратегическите гръцки инвестиции в България вече са "с друг знак", променили са собствеността си, а по отношение на банковата ни система са взети всички необходими мерки, така че да бъде гарантирана стабилността на банките, които имат някакъв гръцки капитал. Банките тук работят по български правила, напомни Митов и добави, че те са принудени да поддържат висока степен на ликвидност и са постоянно под надзора на БНБ.

Министърът обяви, че се надява стабилността в нашата съседка да се запази, защото тя е свързана и с нас. Но е ясно, че трябва да се правят реформи, дългът не се изплаща с референдуми и трябва да се поема отговорност, коментира външният министър. Митов се надява, че в крайна сметка разумът ще надделее.

Ние сме в много добри съседски отношения с Гърция и продължаваме по същия начин да се отнасяме към Гърция с добронамереност и с надеждата, че стабилността там ще се запази, че Гърция няма да излезе от еврозоната и ще се намери решение на кризата, посочи министърът.