Българската държава прилага всички правила, свързани с търговията с оръжие и съответните конвенции, които е ратифицирала, заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в отговор на въпроси на депутати.

Той участва в откриването на зимната сесия на ПАСЕ в Страсбург. България пое председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа до май тази година.

Митов бе изслушан в качеството си на представител на българското председателство на Комитета на министрите на СЕ.

Няма да коментирам медийни спекулации, фактите са факти и подлежат на проверка, добави той, тъй като въпросът на тези тема се основаваше на статии в печата.

След атентатите в Париж през ноември се появиха информации, че някои от оръжията на нападателите са българско производство. Подобни съобщения се появяват периодично и за оръжията в други конфликтни точки.

По въпроса с бежанците в Европа министърът отбеляза, че на континента има три групи държави – такива, които членуват в ЕС и Шенген; други, които са само в ЕС и трети, които не принадлежат към Общността и Шенгенското споразумение. Не можем да си позволим да разглеждаме въпроса поотделно, всички трябва да прилагаме еднакви правила към бежанците и търсещите убежище, заяви Митов.

Европейските граждани очакват от нас да овладеем положението, заяви той. По неговите думи неуспехът би бил в подкрепа на екстремисти и популисти.

Опасявам се, че дори конфликтът в Сирия да бъде решен, проблемът с трафика на хора няма да изчезне. Затова България прие по-тежки наказания за каналджиите, посочи министърът.

Терористичните удари в Париж и Истанбул са най-крещящото отрицание на общите ни ценности, на първо място на правото ни на живот, заяви Митов пред делегатите на ПАСЕ. Целта на терористите е да насадят страх, разделение и омраза в нашето общество, с което да го дестабилизират. Трябва да бъдем решителни и да не позволим това да се случи.