Данъчните по морето разпродават атрактивни имоти на фирми, които имат просрочени задължения. Офертите са с 200 лева по-ниски от тези на брокерите.

В НАП Бургас под наблюдение са поставили над 1000 фирми с големи задължения, по над 50 000 лева всяко. Понеже собствениците им не могат да ги погасят, данъчните насрочиха публични търгове с техни имоти и офиси. По закон, ако на първия търг не се яви купувач, ще има втори и първоначалната цена ще бъде намалена.

Повече от имотите са апартаменти в скъпи курорти, обикновено в комплекси от затворен тип. Някои от тях на метри от морето в Слънчев бряг.

В един от луксозните комплекси апартамент от 45 квадратни метра се продава за 30 хиляди лева.

Според брокери цените на квадратен метър там вървят от над 2000 лева, но може да се намери и за 800 лева на квадрат.

„Цените са на такива нива, на които оттук надолу едва ли вече може да се говори за някакви реални предложения, т.е.  мисля че голяма част от имотите са достигнали дъното, на което могат да бъдат предлагани", заяви Михаил Бобев, председател на Регионално сдружение на недвижими имоти.

При обявените на търг от данъчните обаче - цените започват с 200 лева надолу от най-ниската цена на брокерите. Така например апартамент в курорта Свети Влас се продава за 680 лева квадратния метър. На входната врата на сградата обаче стоят заплашителни бележки към собствениците.

„Тези длъжници, които са обърнали гръб на НАП, опитват се да играят играта криеница, която обаче винаги е с предизвестен край и тук влизат в сила непопулярните, крайните мерки на принудителното изпълнение", каза Христо Узунов, говорител НАП – Бургас.

В комплекс в Ахелой имоти се продават дори на брега на морето.

Освен в курортите, 43 офиса има обявени за продажба в центъра на Бургас.