Данъчните обискират стотици фирмени каси заради съмнения за укрити данъци за милиони.

Стотици малки и средни фирми и микропредприятия с по няколко души персонал твърдят, че имат общо 13 милиарда лева в брой във фирмените си каси, поне според счетоводните им годишни отчети. Данъчните се чудят защо тези пари не са по банкови сметки, а стоят в каси, без да носят никакъв приход от лихви. 

Снимка: btvnovinite.bg

И затова започнаха проверки наистина ли тези пари са налични. Проверени са десетки фирми. Масово ревизиите показват, че парите ги няма, а за тях не са платени никакви данъци. Няма и фактури за какво за похарчени. И така лъсва сигнал за масова данъчна злоупотреба, от която хазната е ощетена с до 650 милиона лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Счетоводните баланси на хиляди фирми показват големи суми пари в брой, които обаче на практика липсват.

При проверките за скрито разпределение на печалба се оказва, че близо 1300 фирми имат в касите си над 1 млн. лева, а над 10 хиляди дружества държат кеш над 100 хиляди. 

Често съдружници в големи компании са похарчили парите например за скъпи командировки в луксозни страни или пък в казина, игрални зали и увеселителни заведения. 

„В много случаи за тези пари няма никакви документи - дали са лични разходи, дали са екскурзии в чужбина, дали са някакъв вид екзотични разходи, които управителят извършва. Много фирми са натрупали стотици хиляди и милиони, които отдавна са изхарчени”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

За счетоводителите това също е проблем.

„За съжаление, невинаги има фактура за направените разходи, тъй като част от тях са похарчени за лични нужди на собствениците. Най-често обясняват, че просто са изтеглени от банкова сметка и ги няма налични, тъй като са ги похарчили за други неща”, обясни Зорница Петрова, управител на счетоводна кантора.  

Проверките на данъчните карат собственици на фирми да вземат назаем сумите от други партньори, дори с  лихва – само за няколко дни, докато данъчните видят, че обявените касови наличности ги има.  

„Когато НАП прави инвентаризация на паричните средства в касата, описва купюрите банкнота по банкнота и когато едни и същи купюри се окажат за месец в касите на 4-5 фирми, става ясно какъв е произходът им”, отбеляза обаче Росен Бъчваров.

„Тогава вече се търсят всякакви варианти за решение – заеми от приятели, от роднини, заложни къщи, откъдето може”, коментира Зорница Петрова.

НАП обещава да не санкционира нарушителите, които си признаят веднага, преди да се е стигнало до ревизия.