"Чети етикета": 75% от проверените спинъри на пазара са опасни или без маркировка
За три месеца са спрени над 50 хил. бройки спинъри да влязат на европейския пазар
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
спинър, фиджет спинър,
Снимка: iStock

75% от проверените от ДАМТН спинъри на българския пазар са или опасни или нямат маркировка, указваща производителя им и сертифицират безопасността им. Данните посочи Мирослав Йотов от агенцията за метрологичен контрол, която от вчера започна проверки по търговската мрежа за опасни детски играчки.

За два дни проверки по 87 магазина в цялата страна са инспектирани 212 продукта, от които опасните са 167 – това са 75%.

Метрологичната агенция проверява фиджет спинъритеИма съмнения, че някои модели имат наднормено количество олово и живак

За три месеца агенцията, заедно с митническите власти, са спрели над 50 хил. бройки спинъри да влязат на европейския пазар. Те не са имали знак за съответствие „СЕ” и са били без указан производител, добави още той.

По думите му в момента конфискуваните играчките се изпитват в лаборатория за наличие на живак и олово в боята и лагерите. Според данни на агенцията има продукти с концентрация над три пъти допустимото на опасните метали, които с времето се натрупват в организма.

Друг проблем със спинърите е лесното отделяне на централните кръгови части, които могат да бъдат погълнати от децата. При светещите спинъри пък проблеми има с батериите – те са лесно достъпни и няма указания как се сменят.

От агенцията посочиха още, че от Еврокомисията ни насърчават да не чакаме проблема да излезе наяве, а да работим превантивно и при такива нови продукти да се самосезираме.

Анкета
Смятате ли фиджет спинърите за опасни?
Резултати

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре