Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и сдружение „Гражданско движение ДНЕС“ , подпомогнати от експертите на омбудсмана Мая Манолова, наречени от шефа на КЕВР Иван Иванов „пишман експерти“ и „манипулатори на обществено мнение“, дадоха на съд решението на регулатора за шоковото увеличение цените на природния газ. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши дни след парламентарните избори на 26 март, че природният газ ще поскъпне с близо 30%. Това доведе до по-високи цени на парното и топлата вода, енергодружествата също поискаха увеличаване на цените за потребителите.

„Считаме решението за незаконосъобразно, поради съществени нарушения и противоречие с Административно процесуалния кодекс и Закона за енергетиката“, пише в жалбата до Административен съд – София.

Освен това жалбоподателите са категорични, че решението на КЕВР засяга имуществените интереси на гражданите, оказва влияние върху финансовото им състояние като потребители на природен газ, както и върху всички последяващи от това резултати. 

„Решението на КЕВР бе взето изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на хората и без провеждане на обществено обсъждане, което е недопустимо, когато става въпрос за прякото отражение върху битието на хиляди домакинства косвено и косвено върху всички граждани.

Това е удар върху българския народ, ново бреме, което ще се стовари върху всички нас, тъй като увеличението на природния газ ще повлече след себе си увеличение и на други стоки и услуги – първите са парното, топлото и тока. Най-притеснителното е, че това се направи без достатъчно аргументи“, коментира  Мая Манолова