Да охраняваш границата на Европа – 16-часов патрул и стотици животи на косъм
С това се сблъскват българските моряци, участващи в мисия „Посейдон“ на „Фронтекс“
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Капитан Александър Бонев
Снимка: bTV

16-часови патрули, стотици животи, висящи на косъм, на отчаяни хора, предприели най-опасното пътуване в живота си, и минимално време за реакция – с това се сблъскват българските моряци, участващи в мисия „Посейдон“ на „Фронтекс“.

Само преди седмица екипажът на нашия гранично-полицейски кораб „Обзор“ спаси десетки мигранти на гумена лодка в гръцки териториални води. За съжаление, едно дете почина.

Български кораб спаси десетки мигранти край ЛесбосПаника на борда на едната лодка обаче доведе до смъртта на дете

Като част от „Посейдон“ изпълняваме патрули по график по 16 часа на ден на границата между териториалните води на Турция и Гърция, разказа командирът на кораба капитан Александър Бонев.

Капитан Александър Бонев
Снимка: bTV

Рискът на пътуването, което предприемат мигрантите, е много голям, защото гумените лодки са правени на ръка, хората със спасителни жилетки в тях са само по бордовете и нормалната вместимост на такава лодка е 15 – 20 души, а в тях обикновено има над 40 души, намирали сме лодки и с около 80, каза капитан Бонев.

Мигранти в морето

В момента на срещата с такъв съд няма време за емоции, защото понякога те потъват, спукани са, времето е студено и операцията по качване на борда трябва да се извърши много бързо. „Започваш да мислиш за хората чак когато всичко приключи – сподели той. – Мисля си, че трябва да си много отчаян, за да се качиш на такава лодка в такова време“.

Мигранти в морето

Капитан Бонев не се чувства като герой, а по-скоро като човек, който е изпълнил задълженията си.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре