Лидерите на "Да, България", ДОСТ и "АБВ - Движение 21" ще излязат с официално изявление пред медиите, след обявяването на  изборните резултати. И трите формации не успяха да прескочат 4-процентната бариера и няма да влязат в следващия парламент.

Освен „Да, България” извън парламента остават и другите две десни формации – „Реформаторски блок – „Глас народен” и „Нова република”. Заради този факт още вчера Радан Кънев подаде оставка като лидер на „Нова република” и ДСБ.

При 100 % обработени протоколи от избирателните секции в страната и чужбина стана ясно, че само пет формации влизат в Народното събрание – ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и „Воля” на бизнесмена Веселин Марешки.

Очаква се ГЕРБ да започнат разговори за съставянето на правителство през следващата седмица.

В изборната нощ лидерът на партията Бойко Борисов каза, че резултатите от изборите го задължават да състави правителство. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че партията няма да влезе в коалиция с партията на Борисов.

Очаква се ГЕРБ да поканят на преговори първо Обединените патриоти.

В интервю за bTV един от съпредседателите на патриотите – Валери Симеонов, обяви, че Обединените патриоти ще настояват за ограничаване на секциите в Турция до 6 на брой и за отказ от мажоритарен вот под формата, предложена с референдума от миналата година.