Родителите не трябва да се притесняват за ваксините Пентаксим, защото продуктът от Франция е оригинален, който е доставен от Турция, и ние не можем да се съмняваме в бионаличността на субстанцията, заяви в предаването "Тази сутрин" бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

"Ако случайно възникне медицински проблем, турският Пентаксим няма разрешение за употреба в България, което означава, че България не носи отговорност, самата оригинална компания също казва, че не носи отговорност за производството в Турция.

Нека не отиваме до там, нека спрем до тук и да кажем, че от почти цяла година прилагане на Пентаксим в България не са възникнали някакви особени проблеми, напрежения, и да разделим въпроса на две.

От медицинска гледна точка да затворим тази страница, да кажем, че другият препарат Имовакс не е употребен въобще и не бихме препоръчали на някой да иска да бъде употребяван.

Тук нямам дарение, тук има бартер, ама размяна на ваксини срещу ваксини", обясни д-р Семерджиев.

Големите проблеми обаче, които възникнаха, са проблемите на доверието, допълни той.

„В момента доверието към ваксиналната програма в България е в критична фаза и това е заради неуравновесеното говорене на министър Москов, заради лъжите които тиражира, заради нещата, които се случиха както в Министерски съвет, така и в Народното събрание”.

Бих ви посъветвала с чиста съвест да си сложите ваксината Пентаксим, защото по отношение на нейната бионаличност, по отношение на нейната „вредност”, ние нямаме никакви въпросителни. Тя като ваксина отговаря на всички европейски стандарти, отговаря на това, което се получава от Франция и няма никакъв проблем с поставянето на тази ваксина. Това каза общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя е забранена, доколкото аз разбирам, не заради медицински въпрос, не заради вредност, а заради проблеми с нейната доставка. Търговски проблеми или въпросителни при нейното доставяне, неспазени някакви клаузи при доставката.

Тя каза, че последната седмица е сложило 8 ваксини.

"Ваксинацията за мен е донякъде и акт на доверие, доколко вярваш на личния си лекар. От ваксините, които ние сме поставяли, не сме имали постваксинални реакции, не сме имали проблеми с имунизираните деца, не сме имали нещо по-различно от това, което сме правили с това, което е внесено от Франция. Няма нещо, което нас ни притеснява. Тези ваксини се слагат от 2015 години и имат сравнително дълъг период на наблюдение", каза д-р Николова.