Министър Москов търси вариант, в който да се прекратят злоупотребите с обществени средства в болничните заведения. Има болници, които практикуват нечестни тактики, за да изкарват пари, т.е. хоспитализират пациенти, които не влизат в болницата, хоспитализират условно да го наречем здрави пациенти. Сегашната рамка, в която министър Москов може да се разпростре, е най-много да бъдат глобени тези болници. Това заяви в предаването „Тази сутрин” доктор Мирослав Ненков.

Няма вариант министър Москов да лиши една такава измамна болница от договор с Касата за три месеца. Няма много варианти за действие. Ще е скъпо, но пръстовият отпечатък ще е един от начините да се докаже, че пациентът е бил в болницата.

Има логика в предложението на министерството да има такава група от болести, които са социалнозначими, които засягат големи групи от хора – те да се покриват 100%, и друга група от болести, които не засягат толкова много хора и хората да имат някокво самоучастие във втората група. Разделянето на тези две групи болести ще бъде много трудно и ще срещне съпротива задължително, допълни д-р Ненков.

„Има социалнозначими болести като например артериалната хипертония, от която страдат много хора. Крайната стъпка на артериалната хипертония е инфаркт и инсулт, тоест – тежко увреждащо заболяване за пациента и за семейството му. На тези пациенти Здравната каса отпуска около 5 лв. месечно приблизително. Има социалнонезначими болести, които са много тежки и инвалидизиращи, за които Касата плаща 60 000 лв- месечно, без пациентът, след като е получил помощта от тези 60 000 лв., пак да е пълноценен и да работи. Това честно ли е”, пита д-р Ненков.