„Обществото ни става все по-бездушно, няма я съпричастността към това, което се случва около нас”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрията в Курило, по повод бруталното нападение над възрастна жена на спирка в Бургас.

26-годишният Живко Кючуков от Бургас е на свобода, след като миналата седмица той изрита брутално 72-годишна жена. Кадрите бяха пуснати в социалните мрежи и предизвикаха буря от възмущение. Кючуков е криминално проявен и с регистрация в психодиспансер за шизофрения.

„Хората седят, гледат и не реагират. Не приемам позицията: Страх ме е да не ме нападне, затова не реагирам”, подчерта д-р Гълъбова.

Според нея е нормално да се страхуваш и да вземеш мерки да не пострадаш, но липсата на реакция показва липса на каквато и да е съпричастност. „Те даже не помагат на жената да се изправи, а са толкова много хора”, изтъкна шефът ба психиатрията в Курило.

Прокуратурата в Бургас все още не е повдигнала обвинение на 26-годишния мъж. Изчаква се назначената съдебно-психиатрична експертиза.

„Може мъжът да няма шизофренна психоза, може да има употреба на наркотици, които да са отключили психоза с характеристиките на шизофрения”, коментира д-р Гълъбова. „Експертиза ще прецени дали конкретното действие е продукт на болест, ако има такава”, допълни тя.

Д-р Гълъбова беше категорична, че не бива да се слага знак на равенство между психична болест и агресия и да се втълпява на обществото, че психично болните са задължително агресивни.

„Агресията е биология, всеки един от нас я носи в себе си и е въпрос на възпитание, самоконтрол и институционални рестрикции да не се проявява наляво-надясно”, отбеляза Гълъбова.

Според нея нападателят е човек с психопатия – това е лоша личностнова структура, при която има дисбаланс между емоции, воля, интелект и социално поведение. Тези хора не уважават писаните и неписани норми, каза тя.

„Личното поведение се формира в голяма степен и от средата, а тя у нас от десетилетия не е здравословна. Обществените отношения са опростачени”, подчерта д-р Гълъбова.

„Това е така, защото никой не наказва ритници. Всеки може да стане простак и всеки може да се фука и е мода да си простак”, каза в разговора журналистът Мартин Карбовски.

„Хората смятат, че този човек явно има сериозен повод да ритне жената. Те си казват: О, какво ли му е направила бабата, за да бъде толкова груб”, отбеляза той. „Този човек е решил, че просто може да го направи, нещо у него го е предизвикало и го е направил. Това е зловещо. Те е свободен да го направи и заради това, че може да измами системата, и заради дефицита на справедливост, и заради това, че няма да бъде наказан”, заяви Карбовски.

Журналистът Емел Махмуд от сайта „Флагман” единствена успя да се срещне със 72-годишната пострадала жена в болничната стая. Тя е разказала, че по никакъв начин не е предизвикала агресията на 26-годишния мъж, че се страхува за живота си и й предстои тежко възстановяване. В социалните мрежи вече са се появили призиви за организирана саморазправа с нападателя. По думите на Емел Махмуд той също се страхувал за живота си и отказвал да излиза от дома си.

По информация на Центъра за психично здраве в Бургас има над 18 000 регистрирани болни, а за миналата година едва 10 000 са минали на преглед пред кабинетите на центъра, а за останалите няма информация и не е ясно какво е състоянието им.