Д-р Атанас Мангъров: Има опасност от епидемия от морбили у нас
Добрият вариант е, ако заразеното в Столипиново дете е едно, случайно неимунизирано. Лошият вариант е, ако половината махала не са имунизирани, каза той
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Д-р Атанас Мангъров
Снимка: bTV

Има опасност от епидемия от морбили у нас, каза в предаването „Тази неделя“ по bTV доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров“ в София.

Той коментира потвърдената вчера новина, че двегодишно дете от пловдивския ромски квартал „Столипиново“ е постъпило в инфекциозната клиника на пловдивската университетска болница за лечение от морбили.

Дете от „Столипиново” се разболя от морбилиПоследната епидемия от преди 7 години засегна 20 000 души

„Добрият вариант е, ако това е едно дете, което случайно не е имунизирано, а наоколо всички са имунизирани. Тогава заболяването ще затихне. Лошият вариант е, ако това е едно от много други неимунизирани, ако половината махала не са имунизирани. В такъв случай може да очакваме продължение“, каза Мангъров.

Дете от Пловдив е със съмнение за морбилиПредстои лабораторно потвърждение на случая

Той каза, че в последните години Румъния на няколко пъти обявява епидемия от морбили и припомни, че през 2009 – 2010 г. такава имаше и у нас – с 24 хил. случая на заболяване и 24 починали деца. 95% от починалите бяха неимунизирани роми. Сега може да очакваме нещо подобно, каза той.

Заради епидемията в Румъния – превантивни мерки срещу дребната шарка и у насКъм момента не съществува заплаха от разпространението на морбили на територията на България, успокояват от Министерството на здравеопазването

Д-р Мангъров успокои, че за имунизирани деца и възрастни няма опасност да се заразят. „Ваксината е много добра и за тези, които са имунизирани двукратно, на практика няма опасност да се заразят“, увери той.

У нас ваксинацията се прави на 13-месечна и на 12-годишна възраст. Заболяването е най-опасно за децата до 13 месеца, при тях то би протекло най-тежко, каза Мангъров.

СЗО призовава рисковите групи хора да се ваксинират срещу морбилиНад 22 000 случая на заболяването са регистрирани на Стария континент от началото на 2014 г.

По думите му никой не може да каже колко са неимунизираните. По данни на Министерството на здравеопазването ваксиналното покритие е над 92%, ако е така, може да сме спокойни, добави докторът.

Самото заболяване започва с температура, кашлица, зачервени очи, течащ нос. Следва обрив, който тръгва от лицето и с разпростира по тялото, а след като отшуми, остават хиперпигментации. Опасното при морбилито е, че се потиска имунната система и се създават предпоставки за усложнения в белите дробове и мозъка, които може да завършат летално.

Обикновено смъртността е около 1/1000. В Румъния тя е 1/200, което говори, че щамът е виролентен.

Д-р Мангъров посъветва неваксинираните да положат усилие да се ваксинират възможно най-бързо.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре