Ако една болница не отговаря на критериите за качество и на необходимите нива на компетентност, тя трябва да бъде затворена. Това каза в предаването „Тази сутрин” директорът на Александровска болница доц. д-р Костадин Ангелов.

Той допълни, че регламентите трябва да се направят така, че корупцията да се ограничи до минимум: "Трябва да се направят регламенти как лекарят, сестрата, санитарят - всеки един, който е ангажиран в лечебния процес, да получава парите си легално".

Той коментира, че сега под масата се дават пари за консумативи, за лекарства и рецепти. Трябва да направим строги и ясни правила за какво се доплаща в болниците, как се доплаща, къде се плаща, какъв документ получаваш – фактура, касова бележка – строг регламент, да знаеш къде отиват твоите пари.

Александровска болница наистина е в класацията на най-задлъжнелите болници, каза директорът й, като уточни, че общите задължения на болницата са увеличени за изминалата една година:

„Те се дължат на заем, който получихме за закупуването на бейби циклотрон от револвиращия фонд, който е в размер на 5 млн. и 300 хиляди. Няма как, това е така нареченият оперативен дълг. Когато говорим за просрочени задължения, нашата болница много изостава в класацията. Това е така нареченият оперативен дълг, няма как една болница, която се развива, която купува апаратура, подобрява социално-битовите условия, инфраструктурата, да няма този оперативен дълг. Важното е тя да го обслужва.

Знам, че има сериозни проблеми в болницата в Стара Загора, но директорът на болницата полага всички усилия, ръководството съвместно с екипа на министерството да извадят болницата от тази ситуация. Като говорим за дълговете, много е важно дългът да се обслужва. Няма сериозна болница или предприятие, което да няма дълг. Важното е той да се плаща и да се обслужва и да не се увеличават просрочията”.

Относно отиването на кадри в частниците болници, д-р Ангелов каза, че това е конкуренцията:

„Това е нещо, да което всички ние сме се борили, нормални неща в една развита демокрация. Ако няма конкуренция, не се стига до нищо добро. Ти трябва да се състезаваш с по-добрия и по-добрия и така ставаш най-добър.

Да, частните болници привличат лекари от държавните болници с по-добро заплащане, с по-добри битови условия, това е факт”.

В Александровска болница също получават сигнали за нередности:

„Когато получа такъв сигнал, първото нещо, което правя, е да сезирам компетентните органи – Изпълнителна агенция „Медицински одит”, Национална Здравноосигурителна каса, защото искам тези неща да бъдат изкоренени. Или ще работим в посока да направим системата съвършена, или ще работим в посока да затъваме все по-надолу и по-надолу.

Факт е, че в здравеопазването всяка година се наливат пари без да се постига желаният ефект, без нещо да става по-добро, без да се подобряват демографските показатели, без да се подобрява смъртността, без да се подобрява, заболеваемостта. Нещата вървят драматично”.