Д-р Ангел Кунчев: Вероятно ни очаква по-сериозна грипна епидемия в края на януари
Още до края на седмицата може да бъде обявена епидемия в Пазарджик
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Ангел Кунчев
Снимка: bTV

Заболеваемостта в страната продължава да расте и вероятно ни очаква по-сериозна грипна епидемия в края на януари. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

По думите му много е вероятно скоро да има нови области, в които да бъде обявена епидемия, като за Пазарджик това може да се случи още до края на тази седмица.

Заболеваемостта там е над 300 на 10 хил. души, отчете Кунчев.

Броят на засегнатите от грипната вълна растеКъм момента над 100 хил. души са засегнати

„Статистиката донякъде заблуждава, трябва да се гледа в по-дълъг период – каза още той. – Ние не се съсредоточаваме само в цифрите, има доста други данни – отсъствия от училища, търсене на медицинска помощ, позвънявания в Спешна помощ, търсене на препарати в аптеките – които са много показателни“.

Системата е изградена на следния принцип – наблюдаваме 218 джипи практики във всички областни центрове, в чийто списъци има около 400 хил. души. Това е достатъчна извадка и тя ни дава представа и информация какво се случва, обясни гостът.

Ангел Кунчев
Снимка: bTV

Прогнози избягваме да правим, тъй като при грипа винаги може да има изненади. Изненада е и щамовият състав тази година – винаги сме имали грипни епидемии, причинени от А вируси, тази година, поне засега, 80% положителните проби са за Б Ямагата. Очаквахме по-скоро паралелна циркулация, но все пак А да е основният посочи той.

След Перник грипна епидемия може да обявят още няколко областиНараства броят на болните в Пазарджик, Стара Загора, Габрово, София област, Благоевград и Сливен

Дали щамът е А, или Б обаче е без значение за пациента, лекаря или лечението. Има значение за нас какво циркулира и какво би трябвало да бъде включено в състава на ваксините за следващ сезон, каза още Кунчев.

Той подчерта, че е неправилно да се посяга към антибиотиците при грип. „При чиста вирусна инфекция антибиотикът няма ефект, той е излишен, да на кажа вреден“, изтъкна Кунчев.

Къде се очаква грипна епидемия?Перник вече обяви епидемия, от понеделник до сряда учениците са във ваканция

По думите му противогрипните мерки, които може да се вземат, е да се ограничат контактите максимално, за който може да си го позволи, добра лична хигиена, особено при малките деца, правилно хранене, проветряване на помещенията. Времето има влияние, но малко.

В последните години установяваме повече хора, които се опитват да продължат да ходят на работа вече с явни признаци на заболяване, отколкото такива, които държат да вземат болничен, каза още той.

Вижте повече във видеото:

Анкета
Как се предпазвате от грипа?
Резултати

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре