Бившият министър на вътрешните работи от кабинета на Пламен Орешарски и ексшеф на ДАНС по време на първото правителство на Бойко Борисов - Цветлин Йовчев, обяви, че в разработката „Червеи” няма нищо скандално и нередно.

Йовчев лансира тезата си в сряда, когато се яви на разпит в Столичното следствие, за да даде обяснения по случая с прилагането на специални разузнавателни средства спрямо информационната система на МВР. На влизане в следствието Йовчев каза, че дори очаквал малко по-рано да бъде извикан.

Бившият министър и ръководител на спецагенцията определи образуването на досъдебно производство заради разработката като политически натиск, който е осъществен от определени партии, но не ги назова.

Йовчев обяви също, че прокуратурата е манипулирана, тъй като към нея не са подадени всички материали по случая, а само тези, на чиято база да образува разследване.

Той заяви, че никаква данни от разработката не са изтичали и че бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров не е знаел за нея.

Според бившия силов министър в разработката няма нищо нередно, защото тези 300 дни, в които са прилагани специалните разузнавателни средства,  са в две календарни годи с няколко искания за употребата им.

По думите му до момента е станало ясно на всички, че няма подслушване на протестиращи. Той добави, че от това, което се е казало при повдигането на обвинението на Тодор Костадинов, станало ясно и че няма данни за никакво източване на информация.

"Да, знаех, бях уведомен, че се извършва, че има такава разработка и се извършва такава проверка", подчерта той. Целта на разработката е била да бъдат заложени капани, които да покажат дали някой от администраторите на тази система не предоставя нерегламентиран достъп на лица, които са извън системата.

"Това беше смисълът. За жалост по една или друга причина резултати не се получиха", каза той.

До момента по случая е известно, че според прокуратурата и Бюрото за контрол на СРС-тата в рамките на разработката „Червеи” ДАНС са използвали незаконно в продължение на 300 дни разузнавателни средства с обект – информационния масив на МВР.

СРС-тата са били поискани от „Вътрешна сигурност” в министерството и разрешени от Владимира Янева. Няма яснота какви резултати са постигнати от тази операция и къде се намират евентуално източените данни.

Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов вече бе обвинен от прокуратурата заради скандалната разработка „Червеи”.

Другият посочен като основен заподозрян по скандала е вече бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, която в нарушение на Закона за СРС е подписала документите за прилагането им.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"