Лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев няма да преговаря със здравния министър Петър Москов за осигуряването на безопасността на екипите на Спешна помощ в ромските гета, каквато идея лансира министърът.

„Москов измисли статистиката, че ¾ от нападенията над лекари са извършени от роми. В нарцистичен стил е искал да концентрира внимание върху себе си и да изземе функциите на Волен Сидеров и Валери Симеонов”, коментира Кънчев в предаването „Тази сутрин”.

Ромският лидер предложи лекарските екипи, които работят в „конфликтна среда”, да получават допълнително финансово възнаграждение. Според д-р Слави Йорданов, УНГ специалист в болница „Царица Йоанна” – ИСУЛ, който е бил обект на агресия от страна на пациент по време на дежурство в спешен център, това изобщо няма да разреши проблема. „Няма нито един осъден за посегателство срещу лекар, макар че се прие закон”, припомни той.

Д-р Йорданов разказа своя опит. „Спешният УНГ кабинет в ИСУЛ е единственият на разстояние от 3 часа път във всички посоки. Всички пациенти се струпват при нас. Пред този кабинет хора чакат по 3-4 часа. Лекарят трябва да прегледа около 100 човека за 12-часово дежурство. Аз бях работил от 7:00 сутринта до 15:00 часа следобед без никаква почивка. Идва родител с болно дете, чакал 3 часа пред кабинета. Аз помолих за 5 минути почивка да си събера мислите. Реакцията на бащата беше: „Мърльо, влизай вътре да работиш, аз ти плащам заплатата.” Затворих вратата и той я разби”, обясни лекарят.

Д-р Йорданов настоя за обсъждане на „конфликтната точка лекар-пациент”, вместо за етническата принадлежност на агресивните пациенти.