Прокуратурата отне още картини и ценности на банкера Цветан Василев.

За втори ден в Националния исторически музей пристигат картини от трезора на КТБ, след като прословутият малък камион на фирма за преместване паркира до щабквартирата на банката.

След новите около 30 картини има произведения на Николай Райнов и две на Мърквичка – може би едни от най-ценните произведения на изкуството, които се намират сега в Историческия музей.

Част от тези картини са подаръци на Цветан Василев от поети, бизнесмени и футболисти.

Споровете за стойността на банкерската колекция и каква ще бъде нейната съдба продължават.

Новият епизод от акцията на Прокуратурата не се отличаваше по нищо от вчерашния. Картините отново бяха пренесени от КТБ при засилена полицейска охрана.

„След като бъдат прибрани всички предмети, ще се направят експертни комисии. Щом има картини, ще бъдат привлечени художници, скулптори Те дадат оценка - кое е с културно-историческа стойност, кое е съвременно изкуство... Единственият, който може да каже каква е стойността на колекцията, е самият собственик”, обясни зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова.

Шедьоври, шедьоври... колко да са шедьоври

В ателието на реставратора Емил Чушев откриваме картини на авторите, чиито творби е притежавал Цветан Василев. Според Чушев в показаното досега от колекцията на банкера не се забелязват шедьоври с рекордно високи цени.

„Повечето от нашите стари майстори имат ниски цени за международните разбирания. Един пример давам - търговете тук, в България, приключват с резултати между 100-150 000 лева, а в чужбина - в милиони. Ценните експонати си стоят в колекции и рядко излизат на пазара”, коментира той.

Бойко, Цветелина и Мая пазят

Платната и ценностите на Цветан Василев се пазят в НИМ от сензорна охранителна система. И от три кучета. С имена - Бойко, Цветелина и Мая.

„Бойко, ела тук! Бойко и Цветелина! Те са си като мъж и жена, заедно си ходят. Пазят музея изключително. Нощно време никой не може да припари”, похвали се бившият министър без портфейл..

В следващите дни в НИМ очакват скулптури и златни монети на Цветан Василев. А какво ще се случи с колекцията - зависи сега само от Прокуратурата и съда.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”