Цветан Василев заяви готовност да говори пред временната парламентарна комисия, която проучва обстоятелствата около фалита на КТБ. Това става ясно от съобщение на Адвокатско дружество Менко Менков до председателя на комисията Десислава Атанасова.

Дружеството представлява фирмата „Бромак” ЕООД, която е мажоритарен собственик на КТБ. Едноличен собственик на „Бромак” е банкерът Цветан Василев.

До комисията е внесен сигнал с приложени молби и предходни сигнали на „Бромак” до институции и ведомства, имащи законови правомощия по случая „КТБ”, както и материали от медии. Документите се отнасят до действия и бездействия на адресатите им, съответно институции и ведомства в България, относно случая „КТБ”, които институции и ведомства имат законови правомощия да упражняват надзорни функции по отношение на дейността на банковата система и спазването на законите в България (БНБ, Министерски съвет, Министри, Прокуратура, Комисия за установяване и предотвратяване конфликт на интереси и други), се посочва още в съобщението на адвокатското дружество.

„Със сигнала е потвърдена готовността и волята на едноличния собственик на капитала на „Бромак” ЕООД – господин Цветан Василев, да бъде изслушан от комисията", се казва още в съобщението на адвокатското дружество, цитирано от БГНЕС.

В понеделник в ефира на предаването „Тази сутрин” адвокатът на Цветан Василев Христо Ботев обяви, че банкерът иска да говори и ще го направи пред отбрани журналисти. По-рано той даде пространно интервю пред Явор Дачков.

Във вторник депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е член на комисията „КТБ”, настоя, че ако Василев говори пред комисията, това трябва да стане лично, а не чрез видеоконферентен разговор. „Неговата наглост не трябва да се толерира”, подчерта Цонев.

По-рано премиерът Бойко Борисов призова банкера да се върне в България, като му обеща лично посрещане и сериозна охрана.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”