Заместник-министърът на регионалното развитие Павел Тенев, чиято снимка с нацистки поздрав, се появи в публичното пространство, ще се оттегли.

Професионалните му качества са изключително добри. Оттук нататък е изцяло морален акт, който той трябва да направи и той го е направил. Това заяви в предаването „Лице в лице” зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

БСП са тези, които искаха тази оставка, но БСП при подобни ситуации развиват своите кадри, а не ги отстраняват от съответни заемани позиции, допълни Цветанов.

По думите му, когато са се обсъждали кандидат замeстник-министърските позиции, Тенев е бил представен с достатъчно добра биография и добър професионализъм, който е стоял зад него като биографични данни.  

Относно това, което е направил като постъпка, сигурно някой негов близък го е снимал, така че тук няма някаква сензация, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

„Всеки един, който става публична личност, всеки един, който влиза в политиката и особено в политиката на такива нива, където вече е в управление или става лице на дадена политическа сила, трябва всяка една стъпка, която е правена преди, да знае, че винаги може да бъде извадена и използвана в негов ущърб”, допълни Цветанов.

По въпроса за Закона за земеделските земи, който беше оттеглен, Цветанов заяви, че не е имало достатъчно добро разясняване на евентуалната законодателна промяна, която е трябвало да настъпи.

"До 2011 г. тази законодателна норма беше безсрочна. Когато беше бумът на строителството през 2005 - 2008 г., много от тези земи бяха и с променено предназначение.

През 2011 г. от ПГ на ГЕРБ искахме да направим срок, в който тези условия да бъдат ясни, да бъдат с определен срок от 6 години, и от 2011 до 2017 г. всички тези бъдещи инвестиционни намерения трябваше да бъдат приключени".

В момента се вижда, че за немалка част от тези земи няма инвеститорски намерения и не са реализирани, допълни Цветанов.

„От тази гледна точка колегите от Обединени патриоти, имаше и наши народни представители, които подкрепиха евентуална такава законодателна норма, да бъде удължена евентуално с 3 години.

Ние никога не сме искали да се удължава този срок, а винаги сме се придържали към нормите, които се приемат от българския парламент да бъдат задължителни за всички".

"Бяхме обвинявани, че едва ли не искаме да презастрояваме, от разговорите които направихме последните дни, много са и представители от местната власт, които казват, че тази норма няма да е в развитието на регионите и на общините, а просто ще доведе до опити за презастрояване, а някъде инфраструктурата не позволява. Ние ще се придържаме към тази норма, която изтича на 24 май", допълни той.

Цветанов благодари на председателите на партиите от „Обединените патриоти” за коректното отношение, „защото не си струва цялата тази енергия, която искаме да вкараме в управлението в този управленски мандат, да бъде разпилявана с подобни спекулации в публичното пространство, затова заявихме категорично, че ще оттеглим този законопроект.

За децата с увреждания също има диалог, който вече се осъществява между социалното министерство и неправителствените организации, уточни Цветанов.

По въпроса за инвитро процедурите, Цветанов каза, че днес от ГЕРБ са си спазили предизборното обещание да се осигурят необходимите средства за безлимитно финансиране.

Мажоритарния вот

Относно мажоритарния вот, Цветанов заяви, че президентът ще направи съответното райониране, тъй като ние сме парламентарна република, законите се приемат от парламента и те стават задължителни за всяка институция.

"Президентът може да наложи вето, но, когато законът бъде прегласуван, той вече няма правни основания да блокира действията му. Няма по-разумно нещо от това президентът да направи съответното райониране, защото ако го прави управляващата коалиция ще бъде обвинявана от опозицията, че районирането е направено в интерес на една или друга политическа сила".

Какво още каза той вижте във видеото: