Цветан Цветанов: Всеки седми има решение на ТЕЛК, това е нереалистично
Именно заради това бъдещото управление ще търси възможности за индексиране на пенсиите след реформа на обезщетенията за намалена трудоспособност
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 3
    6
Цветан Цветанов
Снимка: bTV

15% от населението – т.е. всеки седми човек у нас, е с ТЕЛК (т.е. решение на Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛK) за признаване на неработоспособност и вървящото с него обезщетение), което е нереалистично, заяви в студиото на „Тази сутрин” зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„За индексация на пенсиите за 2018 г. и всяка следваща финансова година ще са необходими около 300 млн. лв. Това, което сме заложили, е именно ревизия на т.нар. ТЕЛК-ове.

От тези 1,7 млрд. лв., които отиват за ТЕЛК-ове, можем да търсим резерв от 500 – 600 млн. лв., които да бъдат достатъчни за индексиране на пенсиите”, коментира Цветанов.

„През 1990 г. при 9 млн. население сме имали 143 хил. души с решение на ТЕЛК, което тогава е 1,6% от цялото население на България. В момента хората с решения на ТЕЛК са 988 хил., което означава 15 % от населението на страната. Средната стойност за ЕС е 0,8 – 1,5%. Точно затова сме предвидили преминаването на ТЕЛК-овете към Националния осигурителен институт – за да може НОИ да регулира и контролира този финансов поток.

Търсим резерв, с който може да индексираме пенсиите, защото знаем, че сегашното решение е несправедливо спрямо пенсионерите, които вземат над 200 лв.”, посочи Цветанов.

ГЕРБ и Патриотите обещават да преизчислят всички пенсии Това щяло да стане със събраните суми след ревизиите на инвалидните пенсии

 

Цветан Цветанов
Снимка: bTV

Относно разговорите за бъдещото управление, които се водят с Обединените патриоти, Цветанов каза, че всички взаимно са направили компромиси, но не са отстъпили от обещанията си в предизборната кампания.

„Никога не е имало очаквания да подписваме отделни споразумения с различните партии в „Обединени патриоти”, разглеждали сме ги като единен субект. Споразумението ни ще бъде подписано до десетина дни и в него ще има критериите и начина, по който се вземат управленски решения и се носи политическата отговорност”, обяви Цветанов.  

„Подписаното вчера има стратегически послания – да знаем, че България остава в евроатлантическия път; развитието на икономиката, намаляване на тежестта за бизнеса... Това са основните акценти, управленската програма ще бъде изготвено по-късно, там ще има всички детайли и всички срокове”, коментира той.

21 страници за управление до 2021 г.: ГЕРБ и Патриотите обявиха програмата сиРазговорите за постове в кабинета започват от понеделник

По думите му отказът на Корнелия Нинова да оглави парламента, както предложиха от ГЕРБ, означава, че БСП ще бъде изключително остра опозиция.

„Видно е, че Корнелия Нинова и БСП ще се позиционира като партия, която ще разделя нацията, те искат да търсят конфронтацията, а не прагматизма”, смята Цветанов.

По думите му обаче решението за операта в Пловдив, подкрепено от общинските съветници и на БСП, и на ГЕРБ (в промяна с позицията им отпреди година) и свързано с Пловдивския панаир, е било взето само с оглед на обществения интерес.

Пловдив ще има опера, ако приеме само 20% от акциите на ПанаираИзграждането й ще струва 60 млн. лв, Вежди Рашидов обеща да намери парите, ако пак е министър

„ГЕРБ ще има първо заседание на 18 април, а на следващия ден ще бъде обявена кандидатурата на партията за председател на парламента”, заяви Цветанов и посочи, че председателят ще е от ГЕРБ, но отрече самият той да е възможен кандидат.

На въпроса обаче дали би бил министър в новия кабинет, отговори, че в коалиционното споразумение ще има нова много ясна формула за вземането на решения в коалицията и начина на носене на политическа отговорност.

По думите му на разговорите с Обединените патриоти до момента се е говорело за визия, а не за конкретни министерски постове.

Корнелия Нинова: Управленската програма на ГЕРБ и Патриотите е много тежък компромисТя видя в програмата отказ от предизборни обещания и на двете партии

Красимир Каракачанов обаче например имал потенциал да се справи с Министерството на отбраната, ако бъде номиниран, когато му дойде времето. „Няма никакви желания от никого досега”, каза Цветанов, попитан дали Волен Сидеров ще бъде министър.

Относно въпросът за уседналостта и правото на глас, Цветанов заяви, че ще се противопостави на това, което президентът иска да наложи, а за мажоритарния вот заяви, че ГЕРБ не е на едно мнение с Патриотите и ще се търсят „плавни” мнозинства.

Вижте пълния разговор във видеото:

  • 3
    6
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре