„Обединените патриоти“ вече също са на мнение, че 300 лв. минимална пенсия е невъзможна към настоящия момент. Това каза в предаването „Лице в лице“ Цветан Цветанов, който е в преговорния екип на ГЕРБ за съставянето на кабинет.

Увеличаването на минималната пенсия беше една от основните позиции в предизборната кампания на Патриотите.

Цветанов отчете, че до този момент преговорите са много конструктивни. Досега сме говорили само за секторни политики и управленската програма. Една от основните теми е пенсиите и начинът, по който да бъдат осигурени, каза той. Към настоящия момент двете формации не са се разбрали нищо. „Гледат се определените цифри, които дават възможност да се формулират и съответните решения. Трябва да отговорим на най-важния въпрос – откъде ще дойдат тези пари. Вече и „Обединени патриоти“ също са на тази позиция – че 300 лв. минимална пенсия е невъзможно към настоящия момент. Все пак бюджетът е един. Говорим за потенциални заплахи от тероризъм, говорим за създаване условия за развитието на държавата и икономически растеж, което става с реализирането на съответни секторни политики, а те струват пари“.

 

За мажоритарния вот Цветанов каза, че двете формации имат разминавания, но ГЕРБ ще внесат законопроект за мажоритарна система и ще търсят парламентарна подкрепа, това ще направят и Патриотите. Темата обаче няма да е препъни камък за преговорите, увери той.

Самите преговори вече са в работна фаза. „Само преди два дни имахме първа официална среща. Вчера изпратихме нашата платформа за 4-годишна управленска програма. Днес дискутирахме основни акценти от нея, като утре „Обединени патриоти“ трябва да ни предоставят редактирания текст, за да може да получат и те възможности за дадените секторни политики“, каза още Цветанов.

Той отрече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да е настоявал председателите на партии да станат министри. Към настоящия момент тази тема е на заден план. Сега трябва да определим секторните политики и как ще бъдат реализирани, обясни гостът.

Цветанов добави, че няма непреодолими неща. Той се надява до началото на май да има правителство. Коалицията ще е двустранна, за да се знае персоналната отговорност. По думите му скоро ще има среща с парламентарната група на „Воля“ за евентуална парламентарна подкрепа.

Цветанов разкритикува служебното правителство и президента Румен Радев. Според него кабинетът е на ръчно управление от държавния глава, а досега страната не е имала президент, който за толкова кратко време да е направил толкова грешки.

Вижте целия разговор във видеото: