По предварителна информация грешката за преобърналата се днес край Бяла цистерна с газ е на машинистите. От Националната компания по железопътна инфраструктура обясниха за bTV пропуска им.

Маневреното придвижване е извършено без разрешение от дежурния ръководител и без подаване на съответния сигнал. Маневрата е на „Булмаркет”, но това с нищо не застрашава населението, заяви Бисер Минчев, ревизор по безопасността на НКЖИ.

По думите му това е нарушение е на безопасността, но комисията трябва да посочи каква е причината.

Цистерната, пълна с втечнен газ, дерайлира на гара Бяла малко след 9 ч.. Композицията отново е на фирмата "Булмаркет", станала печално известна с трагедията в Хитрино.

Тогава, заради излизане от релсите на цистерни на същата фирма, на гара Хитрино стана експлозия, която причини смъртта на 7 души, а 29 бяха ранени. 50 сгради в селото бяха унищожени от взривната вълна.

За щастие при произшествието днес няма пострадали хора. Не се е стигнало и до изтичане на газ. 

Промяна в разписанието на влаковете не се е наложила.

Композицията е превозвала от Русе към депото в Бяла три цистерни, всяка с по 40 тона втечнен газ. При неправилна маневра последната цистерна излиза от релсите, след като се е задействала системата за предотвратяване на инциденти.

Цистерната не се е преобърнала, тъй като композицията се  движела с ниска скорост.

„Не можем да говорим за абсолютно никакво изтичане на газ, веднага бяха тук за всеки случай и местната пожарна, полицията. Имах обаждания от мои съграждани дали има изтичане на газ, дали има горящи цистерни, нищо такова”, категоричен беше кметът на Бяла Димитър Славов.

Представителят на превозвача, който беше на мястото на инцидента, отказа коментар. По телефона успяхме да се свържем със заместник-директора на фирмата, който не знаеше за инцидента и също отказа да коментира.

„Грешката е може би евентуално на маневрената бригада, все още не е доказано, наша грешка няма в експлоатацията”, заяви Живко Николаев, началник гара – Бяла.

Специализирана машина от Горна Оряховица пристигна на място, за да върне цистерната на релсите. След като бъде разтоварена от горивото, ще бъде проверена за евентуални повреди.

На гара Бяла базата на „Булмаркет”, където празните цистерни се заменят с пълни, се намира на не повече от километър от жилищните блокове в градчето.