Собственик на злополучните цистерни, които се взривиха в Хитрино, е чуждестранно юридическо лице от Кипър. То държи 60% от компанията-майка „Булмаркет”, показа справка на bTV в търговския регистър.

Булмаркет е 100% частна компания, регистрирана е в Русе преди 20 години. Основните й дейности са разпределени в няколко дъщерни фирми.

Едно от дъщерните й дружества е първият частен железопътен оператор в България с лиценз за извършване на международни железопътни услуги, получен през 2005 г..

Разрешителното е подновявано редовно, показва проверка на транспортното министерство.

Според зам.-управителя на „Булмаркет” всички правила за безопасност от страна на компанията са били спазени. Той каза за bTV, че компанията е специализирана в превоз на горива и химикали.

Злополучните цистерни са пътували от Бургас за Русе. От компанията обясниха, че те са на румънски собственик - заредени са с пропан бутан и пропилен в рафинерията. Инцидентът е станал по пътя им обратно към Румъния.

От компанията заявиха, че са в готовност да съдействат за изочването на останалите цистерни, както и за разследването на трагичния инцидент.

Частната фирма-превозвач е проверявана от изпълнителната агенция "Железопътна администрация" преди месец, показва справка на транспорното министерство след трагедията. Компанията е изрядна и досега не е имала сериозни инциденти.

Информацията, че документацията на фирмата е иззета за проверка още е под въпрос. На портала отрекоха прокуратурата да е влизала в офисите на компанията в Русе.