Заради кризата сме ограничили покупката на битова техника. Сменяме я само в краен случай, но въпросът е какво правим с ненужната. В световен мащаб изхвърляме все повече, а през следващите години се очаква проблемът да се задълбочи значително.

Проучване на Обединените нации прогнозира, че след 2017 г. всяка година човечеството ще изхвърля електроника, която ще тежи почти колкото 200 небостъргача като Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк.

У нас количествата не са застрашителни. Но като страна членка на ЕС, изпълняваме ангажимента си да изхвърляме по 4 кг годишно на човек. Много от нас не знаят как да се отърват от старите електроуреди, какви са правата ни и съответно какви глоби ни заплашват, ако използваме контейнерите за боклук.

Българинът използва електроуредите си до последно. Средната възраст на изхвърлените телевизори, перални, хладилници е 13 години. Старите уреди обаче могат да бъдат опасни.

„Старите телевизори и монитори, които са с катодно-лъчева тръба, са опасни отпадъци, независимо дали е произведен 60-та, 90-та година - няма значение. В тях се съдържа луминофлорен прах, който не трябва по никакъв начин да попада в околната среда, както и олово, което трябва да бъде третирано по съответния екологичен начин”, обясни Ивайло Трайков – зам.-управител на фирма за рециклиране на отпадъци.

С ненужният уред можем да се разделим при купуване на нов, а търговецът няма право да ни върне стария. Разглобяването за резервни части не е желателно.

„Могат да ни откажат, ако върнем наполовина уред, който не съдържа всичките си части, който не прилича на електроуред в случая. И ние трябва да го занесем на площадка с разрешение, която може да взима и такива уреди”, заяви Галя Костова от „Управление на опасни и производствени отпадъци" в МОСВ.

Ивайло Трайков казва, че не знаете на какво можете да попаднете. Може да има олово, живак и други опасни вещества. За празниците покупките на нови уреди се увеличават. Най-често връщаните отпадъци са телевизори и монитори.

Все повече хора се стремят да спазват изискванията. От следващата година ще можем да връщаме малки електроуреди и в хипермаркети, без да е нужно да купуваме нещо ново.

За тези, които изхвърлят старата техника в контейнера с боклук, има глоби от 300 до 1000 лева. Санкцията за юридическите лица стига до 10 000 лв. Друг е въпросът обаче до колко е ефективен контролът. От екологичното министерство нямат обобщена информация колко са глобените нарушители.