До края на седмицата 350 души, настанени в палатки в центъра в Харманли, ще получат покрив, увери председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев пред „Дарик”.

По думите му, в лагера сега живеят около 1300 търсещи закрила чужди граждани. 450 от тях са във фургони, където условията според Чирпанлиев са добри, а друга част от тях са настанени в бивша столова.

В палатките все още спят и деца, но в центъра има вътрешни размествания, така че повечето деца да са приютени в затворени помещения. „Всички палатки са оборудвани с печки, има и достатъчно дървен материал”, увери шефът на ДАБ.

Спешна помощ за бежанците

Николай Чирпанлиев обясни, че медицинска помощ за хората в Харманли е осигурена от Спешния център в града. В болницата в Хасково пък са подготвени 50 легла в случай на нужда от прием на пациенти. От Министерството на здравеопазването са осигурили мобилна медицинска база.

„Ще бъдат извършени имунизации, ваксинации, съгласно българските закони, ще бъдат обзаведени съответно медицински кабинети не само в Харманли, но и във „Враждебна" и във „Военна рампа", като ще бъдат закупувани лекарства и основни консумативи за лицата, които търсят закрила. Това са многодетните семейства, самотните майки и жени, възрастните хора. За тях ще бъдат осигурени храни, памперси, пакети от първа необходимост”, изреди още Чирпанлиев.

Той коментира и случая с внезапната смърт на 35-годишния сирийски гражданин във „Военна рампа” преди седмица. „Това е просто смърт, която може всички ни да постигне. Тоест става въпрос за масивен инфаркт на млад мъж на 35 години. Неведнъж, беше обяснено, че този инфаркт, в тази възраст, между 35-40 години, мъжете го развиват за не повече от 10-15 минути. Той си е имал някакви симптоми, но в мига, в който те са се обадили на коменданта на центъра, при него е бил и преводачът, те веднага са позвънили - преводачът на Спешна помощ, а комендантът на дежурния екип на ВМА. Просто нещата са станали много бързо”, обясни председателят на ДАБ.

7 млн. евро от ЕС

Николай Чирпанлиев представи плана за изразходване на очакваните близо 7 млн. евро, които отпуска Европейския съюз за справяне с бежанския проблем в България.

4,5 млн. евро ще бъдат използвани за ремонт в центровете и за осигуряването на нужната техника и организация, която да позволи на място във временните лагери да се провежда процедурата за предоставяне на статут. Ще бъде закупено необходимото оборудване, за да може регистрирането да се извършва във всеки център за настаняване.

Ще бъдат реновирани сградите във „Военна рампа", „Враждебна" и Харманли. Там ще бъдат изградени бани, кухненски боксове, перални помещения, всякакви ремонти на ВиК и ел. инсталации.

Ще бъде гарантиран неограничен достъп до правна помощ, консултации, превод при процедурата за предоставяне на статут. За това ще бъдат усвоени 60 000 евро.

Планирани са и 770 000 евро за купуване на фургони, на оборудване, походни тоалетни, легла, одеяла, други комплекти. С тази помощ можем да закупим около 100-150 фургона. Следващата мярка има за цел да осигури средства за съществуване - храна, вода, ток, горива, средства за отопление, дрехи, санитарни продукти.

Бежанците и чужбина

Николай Чирпанлиев подчерта, че представителите на агенцията подробно обясняват на кандидатите за бежански статут, че могат да отидат в чужбина само с визи или с покани от техни близки или организации. „Подробно сме им обяснили, че това е единственият начин те законно да отидат в други държави”, изтъкна той.

„Това важи за всеки един от нас. Ние имаме право да отидем, в която и да е държава от ЕС за не повече от 3 месеца. На третия месец сме длъжни да се върнем обратно. Същото важи и за въпросните бежанци”, аргументира се Чирпанлиев, въпреки че тримесечният срок отпадна за българите след 1 януари 2007 г., когато страната влезе в Европейския съюз. 

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас